Cukorral a gyomok ellen? Megtalálták a glifozát lehetséges alternatíváját!

agrarszektor.hu
A Tübingine Egyetem mikrobiológusai felfedeztek egy cukormolekulát, amelyik gátló hatást fejt ki a növények és a mikroorganizmusok fejlődésére, míg az állatokra - így az emberre nézve is - ártalmatlan. Vagyis alkalmasnak látszik a sokat támadott glifozát kiváltására. A tanulmányt múlt hét pénteken jelentették meg a Nature Communications szaklapban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növélnyvédelemben használatos hatóanyagok gyakran a természet kincsestárából származnak. Olykor komplex kémiai szerkezettel bírnak, máskor pedig éppen zseniális egyszerűségükkel tűnnek ki. Az ún. antimetabolitok a sejten belül lezajló létfontosságú folyamatokba avatkoznak be úgy, hogy anyagcseretermékeket "utánoznak". Így a sejt azt "hiszi", hogy elegendő mennysiég áll belőle a rendelkezésére és leállítja a szintetikus folymatokat, ami végül a halálához vezet.

A tübingeni kutatók most egy meglepően egyszerű kémiai szerkezetű anyagra bukkantak, amivel a fenti hatás elérhető. A cukormolekula a 7-dezoxi-szedoheptulóz (7dSh) nevet nyerte el, és így fest:

A molekula biológiai szerepe - ellentétben a többi a szénhidráttal - nem az építőanyag biztosítása, hanem az építkezés leállítása a sejtben. Egy enzimet blokkol az ún. sikimisav szintézisben A sikimisav útvonal egy hétlépéses metabolizmus, amelyet baktériumok, gombák, algák, paraziták és növények alkalmaznak aromás aminosavak (fenil-alanin, tirozin és triptofán) gyártásakor. Ez az útvonal állatokban nem található meg, ezért számunkra a fenilalanin és triptofán esszenciális aminosavak.

Ugyanezt a metabolikus útvonalat gátolja a jól imert glifozát is, amelyet az utóbbi években folyamatos kritika ér. Csakhogy ellentétben a glifozáttal, ez egy tisztán természetes cukormolekula. Emiatt azt várjuk tőle, hogy a természetben könnyen és toxikus maradékok nélkül bomlik el. Nagyon ígéretes herbicid-hatóanyagnak tűnik"

 - mondta dr. Klaus Brilisauer, a kutatás vezetője. A ritka szénhidrátot édesvizi cianobaktériumokból (Synechococcus elongatus) izolálták, amelyik képes baktériumtörzsek gátlására. Akkor akadtak rá, amikor e jelenség okát kutatták. Ún. kemoenzimatikus szintézissel megtöbbszörözték a molekulát, és ez tette lehetővé az átfogó kísérleteket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?