Megrázó élmény a pultoknál: a csehek is nyögik a krumpliárakat

agrarszektor.hu
A cseh statisztikai hivatal adatai alapján tavaly nagyot nőtt a zöldségfélék ára az országban, ami leginkább a termelés 18 százalékos csökkenésére vezethető vissza. A krumpli termelői ára 55 százalékkal emelkedett, a fogyasztók pedig 67 százalékos áremelkedést tapasztaltak a pultoknál még idén februárban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2018-ban összesen 583 ezer tonna burgonyát takarítottak be Csehországban, ami 105 ezer tonnával múlta alul a 2017. évi termést - ez 15,3 százalékos csökkenésnek felel meg. A zöldségfélék terén a  legnagyobb visszaesés a saláták terméseredményében mutatkozott meg, ezekből alig fele annyi termett, mint az előző évben, de zöldborsóból is 35,3 százalékkal, uborkából 34,6 százalékkal és káposztafélékből is 34 százalékal csökkent a betakarított mennyiség. A hagyma hozamai "csak" 11 százalékkal estek tavaly.


A termésveszteséget itt is a forró és meleg időjárás okozta. Az aszály viszonylag új jelenségnek számít a cseh gazdák életében, akik több támogatásra tartanak igényt a kormányzat részéről. A tárolókat hatékonyabbá tenni, öntözőrendszereket kiépíteni,  zárt termesztőberendezéseket létrehozni - ezek mind nagyon költséges beruházások, amelyekre egyre nagyobb szükségük lesz. Tavaly az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye 2018-ban, ezért a kieső hazai termést nem lehetett importból sem költséghatékonyan fedezni. A helyi zöldségtermelés hozzávetőleg a fogyasztás 35 százalékát fedezi, így Csehország erősen importfüggő, ami az itteni árakra nagy hatással van.

Krumpliból ugyan 80 százalékban önellátó Csehország, de mivel az árak Európa-szinten elszabadultak, a termelők és a fogyasztók is sokkal nagyobb mértékű árugrást tapasztaltak, mint amennyit a 15 százalékos termésveszteség indokolt volna.

Az agrártermékek termelői ára februárban átlagosan 8,2  százalékkal drágult az előző évhez képest, ám a zöldségféléké csaknem 80 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet.  A burgonya termelői ára pedig 55 százalékot emelkedett. A cseheket nagyon elkeseríti, hogya zöldségfélék fogyasztói árindexe még idén februárban is bő 24 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttinél, a burgonyáé pedig 67 százalékkal haladta meg a tavalyi árszintet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?