Negatív rekord: 24 éve állt ilyen rosszul a szója- és kukoricavetés

agrarszektor.hu
Utoljára 1995-ben álltak ilyen rosszul az amerikai farmerek , mint most. Előbb a mínusz 40 fokos fagy, majd az olvadás, az eső és az áradások akasztották meg a munkálatokat. Sok farmer úgy jellemzi az ide évkezdést, mint amilyet még életében nem látott - számol be róla a farms.com. Hatalmas terméskiesés várható szójából és kukoricából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

“Nem emlékszem ennyi csapadékra, ez a valaha volt legrosszabb évünk" -  mondja Mike Beard árunövénytermelő Frankfortból, aki számára egyre lehetetlenebb küldetésnek tűnik a vetőmag időbeni földbe jutattása. Beard - másokhoz hasonlóan - arra kényszerült, hogy rövidebb tenyészidejű kukoricahibridekre váltson, illetve több tábláján szója helyett is tengerit vetett. "Muszáj volt lépni, és valamit elvetni, ahelyett, hogy csak várunk, hogy a föld alkalmassá váljon a talajmunkára."

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A szójatermőterület tehát lényegesen lecsökkenhet idén az USA-ban. Utoljára 1995-ben volt hasonlóan rossz évkezdetük az amerikai farmereknek. Akkor június 4-én a kukoricaterület 77 százalékát és a szójaterület 40 százalékát tudták bevetni.

Most ennél is rosszabbul állnak: kukoricából mindössze a tervezett terület 67, szójából  mindössze 39 százalékán került földbe a mag.

Egy másik farmer, Larry Thomas, azt mondja, hogy tavaly sem kezdődött jól a szezon, akkor is június 8-án fejezték be a tengeri vetését. Idén erre is kevés az esély, mivel 170 hektáron még mindig nem végeztek. A fram.com egy ideig bizakodva elemezte a kései vetés következményeit. Alábbi cikkben arra jutottak, hogy a nagy megcsúszások sem feltétlenül jelentenek rossz termést, mivel a szezon kritikus időszakainak időjárása (például virágzás) lényegesebb a végeredmény szempontjából, mint a vetés időpontja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy a mostani késés már helyrehozhatatlan következményekkel jár. A szója vetése május elején lezárult, és a napokban a kukoricával is felhagynak a farmerek.

És nincs az a kedvező évjárat, ami 60 százaléknyi hiányzó szójaterület termését pótolni tudná, ahogy a kukorica sem képes kompenzálni 30 százaléknyi területcsökkenést.

Mindebből azt következik, hogy komoly áremelkedésnek nézünk elébe, ami nemcsak ezt a két terményt, hanem a helyettesítő termékeiket is érinteni fogja. Azaz nem marad "szűz" az egyébként bőséges termést igérő búza, de a napraforgó sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?