Szója: ha annyira megcsúszott a vetéssel, mint az amerikai farmerek, akkor sincs minden veszve!

agrarszektor.hu
Hitte volna, hogy csak június végére lesz elvetve az amerikai szója? Márpedig ez a helyzet az USA-ban, aminek komoly világpiaci hatása is lesz. A későn vetett állományoktól ugyanis 25 százalékkal kevesebb termés várható. Vagy mégsem? Egy ottani szakértő tanácsai alapján minimálisra csökkenthető a termésveszteség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szójából még a tervezett terület 23 százalékát nem vetették el az amerikai farmerek, derül ki a framprogresss.com egyik június 17-i írásából. Június 10-én még csak 60 százalékos készültségi szinten álltak a farmerek, ami igencsak elmaradt a tavaly ilyenkori 96 százalékos készültségtől.  Az ötéves átlag egyébként 93 százalék ebben az időpontban, vagyis az Egyesült Államokban gyakran megesik, hogy a farmerek belecsúsznak a szójavetéssel a júniusba. A lemaradás szokatlan mértékét jól érzékelteti az alábbi grafikon. A mostani a valaha mért harmadik leglassabb szójavetési tempó Amerikában, aminek az oka a tavaszi extrém csapadékos és áradásokkal járó időjárás volt.

A szójatermesztés fontos régiójában Indiana 64, Michigan 53 és Ohio százalékban végzett a vetéssel. A szójavetések mindössze 55 százaléka kelt ki mostanáig, míg tavaly ilyenkor ez a szám 89 százalék volt, az ötéves átlag pedig 84 százalék.

A Missouri Extension Egyetem egyik szakértője  szerint a június harmadik hetében elvetett szójababtól 25 százalékkal kisebb termés várható, mint a május elején vetett állományoktól. Ennek oka, hogy szemtelítődés idején egyre rövidebb nappalokkal "találkozik" a növény. Csökken az az időszak, ami a szemek táplálására fordítható, és a megfigyelések szerint még a növény szára is vékonykább, az ízközök száma pedig kevesebb lesz. Ezzel együtt a szakember nem javasolja a rövidebb tenyészidejű fajtákra váltást. Az egyetem szójaspecialistája saját szabadföldi kísérleteiben arra jutott, hogy a keskenyebb sortávú ültetvényekben a késői vetések sokkal jobban fejlődnek.

Triplagabona sortávon 14 százaklékkal nagyobb hozamot produkáltak a június harmadik hetében elvetett táblák, mint azok, amelyeket 76 centire vetettek.
 

A sortávolság szűkítésén túl a vetőmagnorma megemelése is erősen ajánlott a szakember szerint, legalább 150 ezer tőre hektáronként. Szerinte ezt akár gabonavetőgéppel is megtehetjük, de nagyon ügyeljünk közben a vetés mélységére és a talaj zárására. Arra is figyelmeztetett, hogy idén meglehetősen nedves a talaj a vetéshez, így a munkagépek könnyen a tömörödését okozhatják. Ezt lehetőleg kerülni kell, érdemes inkább még egy-két napot várni a száradására. A kikelt növények megerősödését is minden erővel segíteni kell: a gyökérzetet erősíteni kell (foszfor) és a szóját a betegségektől megvédeni (gombaölő szeres kezelés).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?