Az ukránok kukoricával, a brazilok szójával árasztják el a világot

agrarszektor.hu
25 millió tonna ukrán kukorica és 75 millió tonna brazil szója áll a világpiac rendelkezésére a 2019/20-as gazdasági évben az USDA jelentése szerint. A szója több mint felét Kína vásárolja meg, a maradékból pedig Európa vásárol be alaposan. A szójabeszerzési útvonalak további alakulása nagyban függ attól, hogy Washington és Peking milyen megállapodást köt a következő tárgyalási fordulóban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei ukrán gabonatermés az USDA módosított előrejelzése szerint a következőképpen alakulhat a 2019/20-as gazdasági évben:

  • Árpa 9,3 millió tonna  - 22 százalékos növekedés az előző évhez képest, ennek a fele exportra kerülhet.
  • Kukorica 33,3 milió tonna - 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de 25,4 millió tonna így is a külföldi piacokra kerül.
  • Búza 29 millió tonna - 16 százalékos növekedés 2018/19-es képest, ebből 18,5 millió tonna hagyhatja el az országot.

Brazíliában 37 millió hektárosra bővült a szója termőterülete - az összes mezőgazdasági föld több mint felét ez a növény foglalja el. Noha a szójatermesztés jövedelmező és ezért vonzó tevékenység, a világpiaci kereslet csökkenése miatt a következő szezonban nem várható további területbővülés. A globális piacon Kína lenne a legnagyobb vásárló, de itt éppen az afrikai sertéspestis tizedeli az állatállományt.

A brazil szójahozamok idén átlagosnak mondhatók (3,4 t/ha), de a végeredmény így is egy újabb rekordot hozhat. Az USDA jelentése szerint 124 millió tonna babra van kilátás, így a 2019/20-as gazdasági évben akár 75 millió tonna termés is útra kelhet az óceánon át. Az exportált mennyiség 50-55 százalékára Kína tart igényt, a maradék nagy része pedig az Európai Unióban landol. Ha azonban Peking és Washington viszonya rendeződik - a tárgyalások most indulnak újra a felek között -, akkor a kínaiak ismét érdeklődni kezdenek az USA szójakínálata iránt, ami 2020-ban csökkentheti a brazilok szójavetési kedvét. Most azonban a kereskedelmi feszültségen túl az Egyesült Államok várhatóan jóval kisebb szójatermése is gátolja az üzletet a vitázó felek között.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?