Itt vannak a hőségtűrő, új, francia szőlőfajták

agrarszektor.hu
A június végi hőhullám után - a globális felmelegedésre válaszul - a Bordeaux Supérieur borvidék termelőinek szindikátusa bejelentette, hogy jóváhagyta hét új szőlőfajta használatát, mert azok a melegebb időjárás ellenére is biztosítják a bor savtartalmát és a hozamuk sem csökken a forróságban - írja blogjában a Syngenta a Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur-ra hivatkozva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A borvilág egyik legkonzervatívabb területén az új fajták ültetésének engedélyezése hatalmas lépésnek számít. Jóllehet a borvidék fő fajtái a Merlot és Cabernet Sauvignon, valamint kisebb mennyiségben a Cabernet Franc, a Petit Verdot és a Malbec, de néhány borász már évek óta telepített nem honosított szőlőfajtákat a klímaváltozás elleni védekezésül.

A hét fajta közé tartozik a Marselan és a portugálok kedvence, a Touriga Nacional, valamint a kevésbé ismert Castets és Arinarnoa. A fehér borok esetében az újonc fajták az Alvarinho, a Petit Manseng és a Liliorila, amely az 1950-es években született a Baroque és a Chardonnay keresztezéséből. A tervek szerint a borvidékeken az új fajták a fajtaösszetétel 10 százalékát tehetik ki az ültetvényeken, de a termelő legfeljebb a teljes szőlőterületének 5 százalékán telepítheti őket. Ha a végleges jóváhagyás megtörténik, akkor az új fajták telepítése a 2020/21-es szezonban kezdődhet el - írja a blog.syngenta.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?