Gyenge az idei málnatermés: duplájára drágult a lengyel gyümölcs

agrarszektor.hu
A magyar málna eltűnőben van, a klímaváltozás, a munkaerőhiány és a szervezetlen értékesítés okozza a hazai iparág vesztét. A tíz évvel ezelőtti 700-900 hektárnyi termőterület mára 500 hektárra csökkent. A klímaváltozás a nagy európai termelőket is érinti, így nekik sem sikerül mindig jó évet zárni. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci jelentését szemlézzük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar termés a KSH adatai szerint az utóbbi években 1200 és 1500 tonna között ingadozott, a termőterület pedig 500 hekár körül van. Tavaly több mint 349 tonna friss málnát importáltunk, mivel a hazai termés gyengére sikeredett. A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala is 10 százalékkal 2590 tonnára nőtt.

Ez azt jelenti, hogy egy gyengébb évjáratban kétszer több fagyasztott málnát importálunk, mint amennyi egyáltalán megterem az országban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna idén a 23. héten jelent meg a kínálatban 2500 forint/kilogramm termelői átlagáron, ami a 32. hétre 1475 forint/kilogrammra csökkent.


Lengyelország a legnagyob termelő az Európai Unióban, a közösség termelésének több mint a felét adja. Részesedése a világ málnatermelésében eléri a 13 százalékot. Az elmúlt években a lengyel málnatermő terület 27-29 ezer hektár volt, a termés pedig 105-130 ezer tonna körül alakult. A málnatermés csökkent 2019-ben, a gyümölcs ára emelkedett. A fagyasztásra szánt málna eladási ára 1,50-1,70 euró/kilogramm között mozgott, ami majdnem a kétszerese a tavalyi árnak.

Az Eurostat adatai szerint az EU belsőpiacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr Németország. Az unió külkereskedelmi egyenlege friss és fagyasztott málnából is negatív. A legtöbb málna Marokkóból és Szerbiából érkezik. Szerbiában a málnaültetvények területe a 2011. évi csaknem12 ezer hektárról 2018-ra 23 ezer hektárra nőtt. Idén a kedvezőtlen időjárás (hó, jégeső, viharok), valamint a növényegészségügyi problémák a málnatermés csökkenését eredményezték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?