A tervezett repceterület egy része már ki is kelt - Idei tanulságok

Agrárszektor
Nehéz lekövetni a változó klímát és kártevőnyomást úgy, hogy közben a repce hozama nem csökkenhet 3 tonna alá, amit az átvételi árak indokolnak. A korai vetés, úgy tűnik, nem jött be. Más hibridekre, gondos csávázásra és a mustár-olajretek páros kerülésére lenne szükség. Az agrárszektor.hu gyors körképe következik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"2,5 tonnás termés alatt nem éri meg termelni ezt a költséges növényt, így két éve már nem is foglalkozunk vele" - hangzik el Jász-Nagykun -Szolnok megyében, Kunmadaras térségében, ahol rosszak a repcének a termőhelyi viszonyok. Az elmúlt évek különösen nehéz próbatétel elé állították a kultúrát: aszályos, nagy rovarnyomással jellemezhető évek vannak mögöttünk, miközben a hagyományos csávázószereket kivonták a piacról. Az új, monopol helyzetben lévő készítmény, a Lumiposa nem minden országrészben vált be, ennek oka lehet az eltérő rovarnyomás (például a másodvetésben a keresztesnövények dominálnak) vagy az eltérő rovarösszetétel is. A új csávázóanyag erőssége a kis káposztalégy irtása, ezért ahol ez a fő kártevő, ott elégedettebbek vele a gazdák.

"Az új késztíménnyel, a Lumiposával még csak egyéves tapasztalatunk van, azt is csak részben alkalmaztuk a magon. Vegyesek a tapasztalatok, mert nagyon nagy volt a kártevőnyomás. Én azt látom, nemigen lehetett a csávázással a permetezést megspórolni" - mondja Sopronkövesd térségében a megkérdezett termelő. A gazdaság 2500-3000 hektár termelését integrálja. Mostanáig a tervezett terület 20 százalékán végeztek a repcevetéssel. A múlt hétvégén érkezett 20-70 mm csapadék hatására az elvetett területeken már szikleves az állomány. Kártevők egyelőre nincsenek a táblákban.

Sajnos a mustár-olajretek párost alkalmazza szinte mindenki a zöldítési előírások teljesítésére, mivel ez a legolcsóbb magkeverék. Ezzel aztán jól fel is szaporítjuk a repcekártevőket.

Három-négy permetezésre is szükség van ellenük az ősz folyamán.  A hétvégéig sokat akarunk haladni a vetéssel, mert a jövő hétre ismét esőt mondanak."

Ez esőt már Borsodban is nagyon várják, de azok számára, akik augusztus 20-ra időzítették a vetést, már talán későn is érkezik a csapadék. "Tavaly 150 hektárnyi repcéből 50 hektár maradt a nagy őszi aszályban, és a kártevőkkel is sokat küzdöttünk. Idén nagyjából 10 napja ismét elvetettünk 140 hektárt, abban bízva, hogy augusztus 20. után hűvösebbre és csapadékosabbra fordul az időjárás. A vetés jelentős része ki is kelt, viszont azóta 30 fokos melegben sülnek a táblák. Úgy tűnik, vagy le kell mondanunk erről a  kultúráról, vagy későbbre kell csúsztatnunk a vetést" - morfondírozik a kenézlői gazdaság vezetője. Ehhez természetesen a választott hibridet is módosítani kell. Olyan repcékre van szükség, amelyek gyors kezdeti fejlődési eréllyel rendelkeznek, és gondos kiszolgálás mellett erős győkérzetet fejlesztenek novemberre.

A kudarcok ellenére a vetési kedvet idén szinten tartotta, hogy júlisuban - merőben szokatlan módon - nem csökkenni, hanem emelkedni kezdett a mag átvételi ára. Ennek oka a németországi gyatra termés volt. Azóta ismét a normális ársávba került a mag, bár ez már szinte senkit nem érdekel. Iyenkor jellemzően már senkinek nincs repcéje, a napraforgóra és a kukoricára várnak a raktárak. Pedig ha valaki képes lenne januárig tárolni ezt az apró olajosmagot, akkor jól járna, amint ezt az alábbi ábra is bizonyítja.

Bács-Kiskunban, Hercegszántó térségében mindenesetre bíznak a kultúrában, és 500 hektár repcét terveznek vetni, amiből 130 hektár már a földben is van. Még nem kelnek a növények. A magok egytől egyig lumiposás csávázásban részesültek. "Tavaly nagyon meg voltam elégedve a csávázószerrel, egyetlen permetezésre sem volt szükség" - mondja a megkérdezett termelő. "Pontosabban

teljes állománypermetezésre nem volt szükség, de ott, ahol a másodvetésben keresztesvirágú növény került a repce mellé, el kellett végeznünk egy szegélykezelést - de ennyi elégnek is bizonyult. Idén is hasonló helyzetre számítok."

Fejér megyében nem kapkodták el a vetést, mivel az esők érkezése a jelek szerint évről évre későbbre tolódik, és nem is nagy feladat a tervezett 80 hektár elvetése."A talajok már 90 százalékos készültségben vannak. Már csak a műtrágyaszórást kell elvégezni, ennek a bedolgozása a vetéssel egy menetben fog megtörténni. Nem vagyunk egy nagy cég, ezer hektárt művelünk, és a repcének sincs itt nagy hagyománya. Egyelőre jól állunk, és bizakodó vagyok. Tavaly a nagy kártevőnyomás ellenére nálunk bevált a Lumiposa, egyetlen őszi permetrezésre sem volt szükség az állományban" - értesülünk a kápolnásnyéki gazdaságban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?