Meglepetés: nem nyomja le az árakat a bőséges gabonatermés

Agrárszektor
Az Európai Bizottság ismét felfelé korrigálta az idei gabonatermést - gyakorlatilag a Strategie Grains-szel egybehangzóan - ez normális esetben az árak esését kellett volna hogy hozza. Főként, hogy Oroszországból is olyan hírek érkeznek, ami további nyomást kellene hogy gyakoroljon a piacra. Írásunk az agrarheute.com cikkére épül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Moszkva újra felfelé korrigálta a várható búzatermést az országban. 90 százalékos betakarítottság alapján úgy számol, hogy idén 78 millió tonna termett az országban. Eközben Európában is újraszámolták a betakarított gabonát, és több lett, mint amit vártak: 145 millió tonna a mostani becslés. Ez az előző szezonhoz képest 13 százalékos plusznak felel meg, ami tulajdonképpen nem csoda a tavalyi mostoha időjárás fényében. Az alábbi ábra jól érzékelteti, hogy 4-5 évente üt be egy olyan aszály, ami megtizedeli a búzatermést.

Több tehát idén a búza, így exportra és takarmányozási célra is több jut belőle. Az európai búzakivitel elérheti a 25,5 millió tonnát a Bizottság számításai szerint, ami már 20 százalékos emelkedés lenne az előző szezonhoz képest. A mostani kínálat több mint kielégítő, és a pozitív hírek általában lefelé mozgatják az árakat. A búza szeptemberben mégis 10 eurót drágult (MATIF). Már 174 eurónál járunk, ami még a szokásosnál is magasabb árszintet jelent (persze a 2018. évivel nem vetekedhet). Mi ennek az oka?

  • Az egyik az USA-ban emelkedő ár, amit tuljadonképpen a kukoricahiány mozgat, hiszen a hiányzó gabonát egy másikkal kell pótolni.
  • A másik a gyenge euró. Ehhez hozzá tehetjük, hogy a forint még annál is gyengébb, ami kiváló értékesítési lehetőséget teremt most a külpiacokon.

Hasonlóan jók a kilátások az árpa piacán is. A Bizottság legfrissebb összesítése szerint az unióban 61,4 millió tonna árpa termett, ami 5,4 millió tonnával szárnyalja túl az előző évi eredményt. Ebből 8,8 millió tonna expotra kerülhet, és 8 milllió tonnát felszív a takarmányipar. Az árpa ára követi a búzáét, Hamburgban már 160 euróra emelkedett.

Kukoricából viszont kisebb lesz a termés, mint tavaly volt, de az alábbi ábra szerint még mindig jó. Az átlagos hozamok 7,53 tonna körülire tehetőek Európában, összesen 66,5 millió tonna tengerire van kilátás, ami csaknem 4 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Európa kukoricahiányos terület, így a mostani betakarítás után 17 millió tonnára tehető a közösség importigénye - igaz, ez még mindig sokkal jobb helyzet, mint a tavalyi volt, amikor rekordmennyiséget, 24 millió tonnát kellett behozni. (Az ábrából kitűnik, hogy a tavalyi importcsúcsot nem a kevés kukorica okozta, hanem a többi gabonaféle extrém kicsi kínálata.) Ehhez képest az árak csak szerény mértékben emelkedtek szeptemberben, 163 eurónál járnak, eközben az importkukorica Hamburgban már 170 eurót ér tonnánként. (Ne feledjük, a globális kukoricatermés csökken idén, itt még jöhetnek meglepetések!)

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?