Újabb kanyarokat vesz a gabonák ára

agrarszektor.hu
A két fontos gabonaféle ára egy irányban szokott mozogni, hiszen részben helyettesíthetőek egymással. A búzáé elindult felfelé, de a kukoricáén még nem látunk emelkedést, sőt, éppen ellenkezőleg. De mint tudjuk, aratáskor a leggyorsabban a jó termésről szóló hírek terjednek. Előbb-utóbb itt is új deal születik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 952 ezer hektárról 5 millió tonna búzát arattak a gazdák. dén ősszel pedig egy picivel több, 995 ezer hektáron kerülhet a földbe a mag. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 175-183 dollár/tonna között hullámzott szeptember 23. és október 4. között - áll a NAIK AKI piaci elemzésében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 176 euró/tonnáig erősödött ugyanekkor. Magyarországon a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 4 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 50,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza szeptember utolsó hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint. A takarmánybúza termelői ára 46 ezer forint/tonna (-15 százalék) volt ugyanekkor.

Az IGC szakértői a világ kukoricatermését 1099 millió tonnára becsülik a 2019/2020. gazdasági évre, ami 3 százalékkal lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál. Ez a volumen 40 millió tonnával múlná alul az előre jelzett felhasználást, így 12 százalékkal kevesebb termény maradhat a tárolókban a szezon végére. A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 350,5 millió tonna lehet az idei kukoricatermés (USDA). Az Európai Unióban a Tallage elemzői a 2018. évinél 3 százalékkal több, 63,3 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba. Romániában 4 százalékkal 13,1 millió tonnára, Franciaországban 1 százalékkal 12,38 millió tonnára nőhet a termelés.

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint a közel 983 ezer hektár előirányzott terület 3 százalékán végeztek a betakarítással a gazdák szeptember 18-ig. A chicagói árutőzsdén 151-154 dollár/tonna között mozgott a kukorica 2019. decemberi jegyzése október első napjaiban. A párizsi árutőzsdén 165 euró/tonnáért (2019. novemberi lejárat) jegyezték a terményt ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember negyedik hetében.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 13:33