Megszereztük a bezenyei óriáskertészet legújabb terveit: nagyobb lesz, mint hittük!

Agrárszektor
Homályos információk nehezítik a tisztánlátást, ezért nagy a félelem a Bezenyére megálmodott kertészettel szemben. A beruházó német FAKT AG igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, de sok kérdésben még maga sem lát tisztán. Az elmúlt fél évben a projekt még nagyobbra hízott. Ezek a pillanatnyi tervek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Ebből a magyar kertészeti ágazat jól is és rosszul is kijöhet. Várjuk ki a végét" - mondja a beruházást és a magyar ágazati véleményeket is jól ismerő informátorunk. A bezenyei zöldmezős óriáskertészettel kapcsolatban magyar részről továbbra is nyilatkozati stopp van, az agrárszektor.hu által megkérdezett piaci szereplők egyike sem vállalta fel a nevét - ettől függetlenül még elmondták a véleményüket -, és az Agrárminisztériumtól sem kaptunk hivatalos válaszokat. Német oldalról azonban nagyon szívesen vázolták a terveket, amelyekből kitűnik, hogy

az építkezés a korábbinál tervezettnél is nagyobb méreteket fog ölteni, és csak a kertészeti részleg beruházási értéke 200 millió euróra rúghat.

Duplázódhat a méret

Mint arról az agrárszektor.hu többször is beszámolt, az ország nyugati határán egy német ingatlanfejlesztő, A FAKT AG, egy olyan zöldmezős beruházást tervez, amelynek része egy modern kertészet is. Az eredeti tervek 30 hektárnyi üvegházat, 20 hektárnyi fóliást és 30 hektárnyi gyümölcsöst, 4-5 hektárnyi vertikális farmot és 4-5 hektárnyi akvapóniás rendszert tartalmaztak, amelyhez feldolgozó és tároló kapacitások is csatlakoznak.

A hazai korszerű üvegházfelület 25 százalékának felel meg ez a méret"

 - jegyezte meg informátorunk a tervekkel kapcsolatban.

Pillanatnyilag - és ez korántsem végleges - ezt tartalmazza a projekt:

  • a korábbi szabad felületet egy részét is üveházak foglalják el, így ez 50 hektárra bővül;
  • a vertikális farm és az akvapóniás rendszer megőrzi a 4-5 hektáros méretét;
  • 4-5 hektárnyi gombatermesztő felület is megjelent a tervben;
  • a feldolgozási-logisztikai részleg 50 hektárt fed le.
Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója szemléli a terveket (Forrás: nak.hu)

A korábbi elképzelésből  kikerült a gyümölcsös, helyette is korszerű, energiatakarékos üvegház szerepel. Az energiaellátást részben napenergiára, részben a talajhőre alapoznák, de a termálvíz lehetőségét sem zárják ki. Még mindig tervezés és szervezés alatt áll az, hogy milyen energiaforrások milyen arányban láthatják majd el a rendszert, és ezek milyen hálózatok kiépítését igénylik. Nagy a kérdőjel azzal kapcsolatban is, hogy kik fogják működtetni ezt a kertészetet? A beruházó ugyanis ingatlanfejlesztő, a kertészethez nem ért, kulcsfontosságú a számára, hogy szakembereket - és munkaerőt - vonzzon a területre. Mindkettő nagy falat lesz. A kérdőjekhez hozzájött még egy faktor: a választások után újra egyeztetni kell  Bezenyével a projektet, miután Márkus Erika független jelölt veheti át a polgármesteri széket a településen.

Kinek építik és mi lesz benne?

A FAKT AG többször is hangsúlyozta, hogy hazai termelőkkel szeretne együttműködni az új kertészet üzemeltetésében. Csakhogy a magyar kertészeknek és a gombatermesztőknek nincs annyi tőkéjük, hogy az Európában elérhető egyik legkorszerűbb infrastruktúrát bérelhessék, a Mosonmagyórvár térségében elérhető munkaerő pedig kevés és drága az üzemeltetéshez. Miért jönnének akkor ide?

Maga a FAKT AG azt reméli, hogy a beruházás többi részében elkészülő mintegy 1000 lakás és szociális infrastruktúra teszi majd annyira vonzóvá ezt a határ menti települést, hogy a munkaerő magától is jönni fog. Ha nem Magyarországról, akkor Ausztriából, Németországból, vagy Hollandiából.

Az unióban szabad a tőke, a munkaerő és az áruk mozgása, így ha a magyarokat nem érdekli a lehetőség, érdekel majd másokat.

A cég mindenesetre felvette a kapcsolatot a térség összes szakképző intézményével és a gödöllői agrártudományi egyetemmel is. Abban bíznak továbbá, hogy a kerészet működtetéséhez szükséges mintegy 500 ember foglalkoztatását a magyar állam is támogatni fogja.

És hogy mit lesz érdemes itt termelni? A FAKT AG szerint elsősorban paradicsot, télen innen váltanák ki a magyar importot, főszezonban pedig exportra is jutna belőle. A második nagy kultúra a paprika lehetne. Ez különösen kellemetlenül érinti a magyar hajtatást, hiszen éppen ezek a húzótermékei.

Mi nem tudunk exportra termelni, a belföldi piacból is csak annyi lehet a miénk, amennyit az importból ki tudunk harapni"

 - mondja az egyik meghatározó magyar termelő. Egy másik bennfentes árnyaltabban fogalmaz: "Ha a FAKT AG fő célja, hogy belföldre értékesítsen, akkor a belpiac túlterheltté fog válni. Ha azonban főként exportra akarnak termelni - és emellett szól a nyugati határszéli helyszín -, akkor az nem zavarna minket annyira.

Mivel nagyok lesznek a feldolgozó kapacitásaik, még az is elképzelhető, hogy a sajátjukon kívül a többi magyar árut is kihúznák az országból.

Nagyobb a bejáratottságuk a nyugati piacon, nagyobb a méretük is, ezért ez nem kizárható opció. Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy ha a piaci helyzet úgy hozza, akkor a holland importtal együtt a hazai piacra fogják ráönteni az árut."

Az ágazati szereplőket az is zavarja, hogy információhiányban szenvednek, nagy a titkolózás a projekt körül, ami csak növeli a bizalmatlanságot. Maga a FAKT AG eddig kifejezetten kommunikatívnak bizonyult, és arra bátorítja a magyarokat, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot, és merjenek belevágni a projektbe. Az agrárszektor.hu-nak csak azokat a kérdéseket nem válaszolták meg, amelyekre még maguk sem tudják a választ. Helyre igazítottak egy korábbi téves híradást is: a Nagy István által a közelmúltban átadott, 220 milió forintos támogatást élvező infrastrukturális beruházás nem az ő projektjüket szolgálta, hanem Bezenye egy másik ipari parkjához teremtette meg az alapokat. A maguk részéről csak a munkáltatás terén várnak kormányzati segítséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?