Megrémültek a hazai termelők: ezek a tervek a bezenyei gigakertészetben!

Agrárszektor
A napokban beszámoltunk róla, hogy bő 300 hektáros területen egy hatalmas kertészeti központ létesülhet Bezenyén. A beruházó német cég eljuttatta az agrárszektor.hu-nak a részletes terveket. Mostanra tisztázni tudtuk azt is, hogy került a cég tulajdonába a földterület, és utánakérdeztünk, mire számít a hazai kertészeti szektor, ha a projekt megvalósul.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bezenyei beruhás azon a bő 300 hektáron valósulna meg, ott, ahol korábban kaszinóvárost építettek volna. Az a terv azonban kudarcba fulladt, így 2014-ben felmondta az állam a koncessziós szerződést, és a bezenyei önkormányzat is felszámolást kért a vele, illetve a hegyeshalmi önkormányzattal szemben jelentős adótartozást felhalmozó kaszinófejlesztő cégek ellen - írta meg néhány napja a hvg.hu. 2016-ban a kormány kiemelt stratégiai gazdálkodó szervezetekké minősítette az egyébként felszámolás alatt levő tulajdonosokat, az Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft.-t, valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft.-t.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A német FAKT AG közvetlenül tőlük vásárolta meg a 2001-ben mezőgazdasági művelés alól kivett, belterületbe vont földet. Így tehát sem a korábbi magyar vállalkozók, sem a mostani német ingatlanfejlesztő cég nem sértette meg a földtörvény vonatkozó rendelkezéseit. Az agrászektor.hu birtokába jutott fejlesztési tervek az előzményeket is tartalmazzák.

 

Az ötlet, hogy a felszámolás alatt álló cégek területeit  a FAKT AG-nak kell felajánlani, tavaly született meg. A települések polgármesterei - Szöke László (Hegyeshalom) és Kammerhofer Róbert (Bezenye) - tavaly októberben kezdeményezték a tárgyalásokat a német részvénytársasággal.

Novemberben Nagy István agrárminiszter, akinek a választókerületébe tartozik a két település, teljes támogatásáról biztosította egy kertészeti beruházás tervét.

Utalt arra, hogy a mosonmagyaróvári agrárképzés szakembert biztosíthatna a FAKT AG számára, a beruházás pedig esélyes a kiemelt státusra. Magyar oldalról a KÉSZ Holding és az E.On Hungária Zrt. jelezte, hogy részt venne a tervezésben és kivitelezésben. Idén februárban a német cég frissen gründolt hazai leányvállalata, a Fakt Hungária Kft. leadta vételi ajánlatát a területre, amit március 11-én el is nyert.

A tervekben hangsúlyozzák, hogy Közép-Európában egyedülló módon integrált termelési, raktározási és logisztikai bázist tudnának létrehozni mezőgazdasági termékek előállítására és forgalmazására, rendkívül jó földrajzi elhelyezkedés mellett. 3-5 ezer új munkahelyet ígérnek, méghozzá helyben lakással, a gyermekek számára óvadai és iskolai elhelyezéssel, valamint szabadidő eltöltésére alkalmas infrastruktúrával. Mindehhez az energiaellátást, az infokommunikációs csatornákat és a közlekedési lehetőségeket is kiépítenék.

Komplex fejlesztési projektünkben a munka, a lakhatás és az élet feltételei egyedülláló módon kapcsolódnak össze egymással"

 - írják a tervben. A FAKT AG egész pontosan a következőkkel számol:

  • 4 db 70 ezer négyzetméteres üvegház (28 hektár)
  • 175 ezer négyzetméteren (17,5 hektár) fóliaházas termesztőberendezés
  • 301 ezer négyzetméteren (30,1 hektár) szabadföldi termesztés
  • 2 db 20 ezer négyzetméternyi akvapóniás (haltenyésztéssel kombinált) növénytermesztés (4 hektár)
  • 2 db 25 ezer négyezetméteres vertikális (emeletes) termesztőberendezés (5 hektárnyi összfelület)
  • 6 db 25 ezer négyezetméteres, a termelést kiszolgáló logisztikai terület (15 hektár)
  • 4-szer 36 ezer négyeztméteren hűtó, csonagoló és feldolgozó kapacitás (14,4 hektár),
  • 145 ezer négyzetméteren (14,5 hektár) logisztikai bázis

A termelést és az autópálya másik oldalán elhelyezkedő lakónegyedet geotermikus, illetve napenergiára és biogázra alapozott energia szolgálná ki. Az üvegházak egész éven át tartó termelést tennének lehetővé, alapvetően paprikát, paradicsomot, padlizsánt és konyhai fűszernövényeket állítanának elő. A fóliasátrakba epret és más bogyós gyümölcsöket, illetve spárgát terveznek telepíteni. Szabadföldre csonthéjas gyümölcsöket és dinnyét ültetnének. Az akvapónia részeként értékes sügérféléket, makrélát és lazacot álmodtak meg, ezek elfolyó anyagcseretermékeit hasznosítanák főként salátafélék termesztésére.

A beruházástól a magyar partner azt reméli - így a tervezet -, hogy Magyarország télen ne paradicsomimportőrként, hanem exportőrként jelenjen meg a térségben.

Megkérdeztünk ágazati szereplőket is, hogy mit szólnak a fantasztikus beruházáshoz. Egyetlen szóval összefoglalva: félnek.

Egy ekkora méretű kapacitás nagyobb, mint az öt legnagyobb magyar kertészet együttvéve.

Biztos jó ötlet a magyar piacra beengedni és kiemelten támogatni egy ekkora termelőt? A hazai kereskedelmi láncok közül több is német tulajdonban van. Kizárt dolog, hogy ezek ne a FAKT AG termékeit részesítsék előnyben - vélik a megkérdezettek. Megkérdőjelezik továbbá az ingatlanfejlesztő cég szakmai hozzáértését, valamint azt, hogy van-e valóban exportpiaca. Mint megtudtuk:

Nagy István jövő hét csütörtökre adott időpontot a szektor hazai képviselőinek, ahol az ígéretek szerint tájékoztatást kapnak a bezenyei tervekről, és kifejthetik álláspontjukat.
EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?