Itt az újabb fordulat az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet ügyében

Itt az újabb fordulat az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet ügyében

agrarszektor.hu
Megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket az elmúlt hetekben a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában. A 330 hektáros területeten a cég három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre. Tájékoztatásuk szerint a teljes ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót terveznek, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit, a projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika lesz. az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019 márciuásban robbant a hír, miszerint egymilliárd eurós beruházást tervez a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában, amellyel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg az osztrák-magyar határon. Az akkori információk szerint legkésőbb 2021 elején kezdődött volna Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházási projektjének a kivitelezése, a koronavírus-járvány azonban rendesen keresztbe tett a munkálatoknak és jelentőst késést okoz a beruházás előrehaladásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cég legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben megkezdték az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket, a vállalat ugyanis az év elején megkapta a jogerős fejlesztési tervet - írja az Agrokép. Bezenye és Hegyeshalom képviselő-testületei január elején jóváhagyták a FAKT AG tulajdonában lévő telkek övezeti előírásainak módosítását, így az új engedélyek birtokában, az eredeti tervekhez képest mintegy féléves csúszással, 2023 elején már megindulhat az építkezés az osztrák-magyar határon a Lajtania Park névre keresztelt, európai szinten is kiemelkedő beruházás keretében. 

A tervek szerint német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre a térségben. A cég most megerősítette, hogy Hegyeshalom és Bezenye községben egy 330 hektáros ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót tervez, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit. Mint írják, az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

A projekt egyik fő szempontja, hogy a közüzemi villamosenergia- és gázhálózatokkal szemben támasztott nagy igényeket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. A tervezett zöld energiaellátás a geotermikus energiát, a fotovoltalikát, a biogázüzemeket és a hidrogént is magába foglalja. A FAKT AG partnerével, az E.ON-nal együtt az Agriculture Park AG fenntartható módon tervezi használni az erőforrásokat, megújuló és jövőorientált módon, így hosszú távon CO2-mentes termelést érhetnek el a telephelyen. Mindez pozitív hatással van az Agriculture Park AG finanszírozási struktúráira is, mert így biztosíthatók a "zöld finanszírozás" megoldások is. A közcélú hálózatok használatának csökkentése a beruházások megkezdésének idejét is lerövidíti 2023 elejére

 - áll a cég közleményében. 

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?