Itt az újabb fordulat az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet ügyében

Itt az újabb fordulat az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet ügyében

agrarszektor.hu
Megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket az elmúlt hetekben a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában. A 330 hektáros területeten a cég három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre. Tájékoztatásuk szerint a teljes ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót terveznek, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit, a projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika lesz. az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019 márciuásban robbant a hír, miszerint egymilliárd eurós beruházást tervez a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában, amellyel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg az osztrák-magyar határon. Az akkori információk szerint legkésőbb 2021 elején kezdődött volna Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházási projektjének a kivitelezése, a koronavírus-járvány azonban rendesen keresztbe tett a munkálatoknak és jelentőst késést okoz a beruházás előrehaladásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cég legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben megkezdték az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket, a vállalat ugyanis az év elején megkapta a jogerős fejlesztési tervet - írja az Agrokép. Bezenye és Hegyeshalom képviselő-testületei január elején jóváhagyták a FAKT AG tulajdonában lévő telkek övezeti előírásainak módosítását, így az új engedélyek birtokában, az eredeti tervekhez képest mintegy féléves csúszással, 2023 elején már megindulhat az építkezés az osztrák-magyar határon a Lajtania Park névre keresztelt, európai szinten is kiemelkedő beruházás keretében. 

A tervek szerint német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre a térségben. A cég most megerősítette, hogy Hegyeshalom és Bezenye községben egy 330 hektáros ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót tervez, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit. Mint írják, az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

A projekt egyik fő szempontja, hogy a közüzemi villamosenergia- és gázhálózatokkal szemben támasztott nagy igényeket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. A tervezett zöld energiaellátás a geotermikus energiát, a fotovoltalikát, a biogázüzemeket és a hidrogént is magába foglalja. A FAKT AG partnerével, az E.ON-nal együtt az Agriculture Park AG fenntartható módon tervezi használni az erőforrásokat, megújuló és jövőorientált módon, így hosszú távon CO2-mentes termelést érhetnek el a telephelyen. Mindez pozitív hatással van az Agriculture Park AG finanszírozási struktúráira is, mert így biztosíthatók a "zöld finanszírozás" megoldások is. A közcélú hálózatok használatának csökkentése a beruházások megkezdésének idejét is lerövidíti 2023 elejére

 - áll a cég közleményében. 

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03