Kész, vége? Becsődölt az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

Kész, vége? Becsődölt az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, mégsem lesz semmi az osztrák-magyar határon évek óta tervezett gigakertészetből. Bár kiemelt projektté nyilvánították, és Nagy István agrárminiszter biztosította a kormányzati támogatást, a projektgazdák már a telekadót sem fizetik Bezenyének és Hegyeshalomnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még 2022 májusában érkezett a hír, hogy a német FAKT AG megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket Hegyeshalom és Bezenye határában. A nagyszabású projekt azonban mostanra becsődölni látszik. A területen eredetileg Eurovegas néven építettek volna kaszinót, de projekt hamar befuccsolt, aztán elektromos kamionokat gyártottak volna ott, ám az a terv is füstbe ment - olvasható a Telex oldalán. Ezt követően, 2018 környékén került a képbe egy német feldolgozóipari beruházó, a FAKT AG, amely 6,3 milliárd forintért megvette az addigra 330 hektárosra bővült, művelésből kivont területet, és azt ígérte, egymilliárd euróból a térség legnagyobb agrárközpontját építi Bezenyén, ahol három-ötezer ember dolgozhat. A kertészeti, termelési és logisztikai, valamint élelmiszer-feldolgozó központban üvegházak és szabadföldi termesztés mellett konferenciaközpontot, szállodát, lakásokat, óvodát és iskolát is felhúztak volna.

Nagy István felkarolta a projektet

Mindehhez partnerre találtak Nagy István agrárminiszterben, a térség országgyűlési képviselőjében, aki a hátteret biztosította, és a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Lajtania Parknak elnevezett (névpályázatot írtak ki, amelyet egy győri férfi nyert), csak papíron létező központot. Az előzmények ismeretében nem volt azonban jó jel, hogy a FAKT AG-nál is úgy számoltak, a beruházás 60%-át hitelből fedezik. Hegyeshalom és Bezenye jól járt volna, hiszen az Eurovegas bedőlésével kiesett a földekre kiszabott telekadó-bevételük, de az új belépővel ismét pluszforrásokhoz jutott. Ez különösen Bezenye esetében jelent komoly tételt, nagyjából 60 millió forintot - a terület nagyobb része ugyanis ehhez a faluhoz tartozik.

A FAKT AG az agrárminiszterrel tett nagy bejelentés után partnerkeresésre indult, majd jelezték, hogy a KÉSZ Csoport, az E.ON és a Landgard már a partnerük, és együttműködnek a győri Széchenyi Egyetemmel, valamint negyven szándéknyilatkozatot is aláírtak. Létrejött idehaza a Lajtania Park Kft., miközben az egész projektet a FAKT-hoz tartozó Agriculture Park AG vitte. Honlap, Facebook-oldal indult Lajtania Park néven, a beruházó folyamatosan jelezte, a háttérben dolgoznak, már csak egy keveset kell várni az első kapavágásig. Mindig csak egy keveset.

Valami mindig közbejött

Ez az idő azonban csak nem akart elérkezni, jött a koronavírus-járvány is, de Nagy István nem aggódott: ez látszik ma is elérhető közösségi bejegyzéseiből. 2020 augusztusában azt írta:

Felgyorsultak az események a Bezenye és Hegyeshalom határán tervezett Lajtania Park építése kapcsán. Miután a két érintett önkormányzat a héten megállapodott a beruházó cég magyar leányvállalatával, akár már szűk egy éven belül elkezdődhet a régió legkorszerűbb kertészeti központjának kialakítása, ami jó hír a térségnek, és jó hír a magyar mezőgazdaságnak!

Kivitelezésbe azonban ekkor sem fordult az ügy, 2022-ben a potenciális beruházó az érintett falvaknak el is magyarázta, miért. Mint fogalmazott, nemcsak a járványt kellett túlélniük, hanem a túzokkal is megküzdöttek. A német FAKT AG vezetője arra hivatkozott, hogy a madár miatt környezetvédelmi hatástanulmány készítésére kötelezték őket. Hozzátette, ezen is túl vannak, „mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy azt mondhatjuk: mindenki tűrje fel az ingujját, és kezdjük meg az 1,2 milliárd eurós Lajtania Park megvalósítását”. A híren fellelkesülve tavaly májusban az agrárminiszter ismét kiposztolta, hogy „az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb agrár- és élelmiszeripari beruházása valósulhat meg az ország nyugati szegletében”.

Ezután sem történt érdemi előrelépés. 2022 végén jött a hír, amikor a Handesblatt német lap arról írt, hogy a FAKT Németországban csődvédelmet kért. Akkor még a cég közleményében jelezte, hogy az Agriculture Park AG-t, a FAKT magyarországi érdekeltségű társaságát nem érinti a csődvédelmi kereset. 2023 áprilisában aztán már a német Marler-Zeitung is arról arról számolt be, hogy elindult az Agriculture vagyona feletti fizetésképtelenségi eljárás is - a cégnek a bezenyei mellett Németországban is mezőgazdasági ingatlanjai vannak. A hitelezők most sorban állnak a FAKT-nál, pénzt azonban nem láttak - szólt a jelentés a hitelezői gyűlésről áprilisban az esseni kerületi bíróságon. A beszámolói szerint a hitelezők ingatlancégek, kutatóközpont, adóhivatal, divatcég, befektetési társaságok, valamint bankok. Állítólag több mint 323 millió eurós a követelésük.

Már a telekadó sem jön

Mostanra az érintett falvak, Bezenye és Hegyeshalom hasonló helyzettel szembesültek, mint az Eurovegas-elképzelésnél, amikor egy idő után már elapadtak a fejlesztési területekre kivetett adóbevételek. Szőke László hegyeshalmi polgármester szerint az idei költségvetésben nem is számoltak a Lajtania-területek után telekadóval, hiszen eleve telekadó-hátraléka van a projektgazda cégnek. A Telex információi szerint a bezenyei költségvetés sem számol idén a beruházótól befolyó telekadóval: ez nekik nagyobb érvágás lehet, mint a szomszédos falunak. Márkus Erika a Telex kérdésére óvatosan, némi optimizmussal fogalmazott. Mint írta,

bízom benne, hogy rendeződnek a viszonyok, és rövid időn belül egy nagy beruházás elindul ezen a területen. A falunak is ez lenne az érdeke.

A portál a beruházás itteni jogi tanácsosától azt kérdezte, kihez fordulhatnának a projektgazdák részéről kérdéseikkel, de a szakember a németországi felszámolót javasolta. Levelet írtak előbb a földtulajdonos német társaságnak és Hubert Schulte-Kempernek is a FAKT-os emailcímére, a Lajtania Park sorsára rákérdezve, de automatikus válasz jött, miszerint a cég felszámolási eljárás alatt van 2023. február 1-je óta, üzleti tevékenysége megszűnt. Alkalmazottaik már nincsenek, ezért az emailt nem is továbbítják. Mostanra a beruházás internetes oldala (lajtaniapark.com) is megszűnt, és a Facebook-oldala is eltűnt. A magyar-osztrák-szlovák határ menti 330 hektár pedig - amelyet a művelésből már régen kivontak - úgy tűnik, továbbra is parlagon maradhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?