Paks 2 miatt is épülhetnek új üvegházak

A Paks 2 atomerőmű-beruházás dolgozóinak ellátásához zöldségfélékre is szükség lesz, ezért a projekt részét képezi üvegházak megépítése is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Szerinte a hazai kertészetben létkérdés a huszonegyedik századi technológiák gyors átvétele, ezért "útmutatónak" nevezte azt az egymilliárd eurós német beruházást, amellyel négy-öt év alatt nagy kertészeti központ jön létre az osztrák-magyar határnál.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Paks 2 beruházás is eszközül szolgálhat ahhoz, hogy bővüljenek a hazai kertészeti kapacitások - érzékeltette Nagy István a Fruitveb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai nyílt napján. A projekten ugyanis 10-20 ezer ember dolgozik majd, és megfelelő ellátásukhoz zöldségfélékre is szükség lesz. Ezért - tette hozzá a miniszter - a Paks 2 beruházás részét képezi üvegházak létrehozása is.

Nagy István létkérdésnek nevezte, hogy a hazai kertészeti ágazat minél gyorsabban átvegye a huszonegyedik századi technológiákat. Ehhez szerinte útmutatót nyújthat az az egymilliárd eurós - több mint 300 milliárd forintnak megfelelő - beruházás, amelyet az esseni FAKT AG valósít meg az osztrák-magyar határnál, Hegyeshalom és Bezenye térségében. A projekt nem Magyarország felé irányul, hanem - a feldolgozottság és a versenyképesség növelésével - egész Európát veszi célba - állapította meg a miniszter.

A korábbi bejelentés szerint a FAKT AG komplex beruházással mintegy 300 hektáron lakóingatlanokat, illetve kertészeti, feldolgozói és logisztikai központot hoz létre, és például halgazdálkodási csarnokokat is épít. A hazai kertészetekben - elsősorban a hajtatással foglalkozó vállalkozásoknál - viszont kételyek fogalmazódtak meg a projekttel kapcsolatban, mivel a beruházás keretében csaknem 50 hektárnyi új üvegház is épülhet, amely jelenős részarányt képviselne a 140-150 hektárnyi mai magyar üvegházi kapacitáshoz képest. Ezért a termelők szerint fennállhat a veszélye annak, hogy - főként a paradicsomtermelésben - a hazai piacon túltermelés alakulhat ki, ez pedig az átlagárak csökkenéséhez és a kisebb vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezethetne.

Hubert Schulte-Kemper, a német FAKT AG elnök-vezérigazgatója ugyanakkor a FruitVeb rendezvényén együttműködési lehetőséget ajánlott a magyar kertészeteknek, amelyek tulajdonosként vagy beszállítóként vehetnének részt a nagy projektben. A cég vezetője deklarála, hogy nem konkurensek akarnak lenni, hanem értéknövelő feldolgozással és csomagolással közösen szeretnék javítani a magyar kertészeti termékek versenyképességet, hogy azok bekerülhessenek a német, illetve az európai piacra.

A FAKT a beruházáshoz szükséges ingatlanok vételárát július végéig fizeti ki, és a projekt érdekében már több nagy vállalattal - így például az E.ON-nal, a Landgarddal és a KÉSZ Csoporttal - is felvette a kapcsolatot. A finanszírozás kapcsán eddig nyolc nagy bank, illetve befektető is érdeklődött a német cégnél, amely a beruházást négy-öt év alatt kívánja végrehajtani - mondta Hubert Schulte-Kemper.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03