Paks 2 miatt is épülhetnek új üvegházak

A Paks 2 atomerőmű-beruházás dolgozóinak ellátásához zöldségfélékre is szükség lesz, ezért a projekt részét képezi üvegházak megépítése is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Szerinte a hazai kertészetben létkérdés a huszonegyedik századi technológiák gyors átvétele, ezért "útmutatónak" nevezte azt az egymilliárd eurós német beruházást, amellyel négy-öt év alatt nagy kertészeti központ jön létre az osztrák-magyar határnál.

A Paks 2 beruházás is eszközül szolgálhat ahhoz, hogy bővüljenek a hazai kertészeti kapacitások - érzékeltette Nagy István a Fruitveb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai nyílt napján. A projekten ugyanis 10-20 ezer ember dolgozik majd, és megfelelő ellátásukhoz zöldségfélékre is szükség lesz. Ezért - tette hozzá a miniszter - a Paks 2 beruházás részét képezi üvegházak létrehozása is.

Nagy István létkérdésnek nevezte, hogy a hazai kertészeti ágazat minél gyorsabban átvegye a huszonegyedik századi technológiákat. Ehhez szerinte útmutatót nyújthat az az egymilliárd eurós - több mint 300 milliárd forintnak megfelelő - beruházás, amelyet az esseni FAKT AG valósít meg az osztrák-magyar határnál, Hegyeshalom és Bezenye térségében. A projekt nem Magyarország felé irányul, hanem - a feldolgozottság és a versenyképesség növelésével - egész Európát veszi célba - állapította meg a miniszter.

A korábbi bejelentés szerint a FAKT AG komplex beruházással mintegy 300 hektáron lakóingatlanokat, illetve kertészeti, feldolgozói és logisztikai központot hoz létre, és például halgazdálkodási csarnokokat is épít. A hazai kertészetekben - elsősorban a hajtatással foglalkozó vállalkozásoknál - viszont kételyek fogalmazódtak meg a projekttel kapcsolatban, mivel a beruházás keretében csaknem 50 hektárnyi új üvegház is épülhet, amely jelenős részarányt képviselne a 140-150 hektárnyi mai magyar üvegházi kapacitáshoz képest. Ezért a termelők szerint fennállhat a veszélye annak, hogy - főként a paradicsomtermelésben - a hazai piacon túltermelés alakulhat ki, ez pedig az átlagárak csökkenéséhez és a kisebb vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezethetne.

Hubert Schulte-Kemper, a német FAKT AG elnök-vezérigazgatója ugyanakkor a FruitVeb rendezvényén együttműködési lehetőséget ajánlott a magyar kertészeteknek, amelyek tulajdonosként vagy beszállítóként vehetnének részt a nagy projektben. A cég vezetője deklarála, hogy nem konkurensek akarnak lenni, hanem értéknövelő feldolgozással és csomagolással közösen szeretnék javítani a magyar kertészeti termékek versenyképességet, hogy azok bekerülhessenek a német, illetve az európai piacra.

A FAKT a beruházáshoz szükséges ingatlanok vételárát július végéig fizeti ki, és a projekt érdekében már több nagy vállalattal - így például az E.ON-nal, a Landgarddal és a KÉSZ Csoporttal - is felvette a kapcsolatot. A finanszírozás kapcsán eddig nyolc nagy bank, illetve befektető is érdeklődött a német cégnél, amely a beruházást négy-öt év alatt kívánja végrehajtani - mondta Hubert Schulte-Kemper.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?