Paks 2 miatt is épülhetnek új üvegházak

A Paks 2 atomerőmű-beruházás dolgozóinak ellátásához zöldségfélékre is szükség lesz, ezért a projekt részét képezi üvegházak megépítése is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Szerinte a hazai kertészetben létkérdés a huszonegyedik századi technológiák gyors átvétele, ezért "útmutatónak" nevezte azt az egymilliárd eurós német beruházást, amellyel négy-öt év alatt nagy kertészeti központ jön létre az osztrák-magyar határnál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Paks 2 beruházás is eszközül szolgálhat ahhoz, hogy bővüljenek a hazai kertészeti kapacitások - érzékeltette Nagy István a Fruitveb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai nyílt napján. A projekten ugyanis 10-20 ezer ember dolgozik majd, és megfelelő ellátásukhoz zöldségfélékre is szükség lesz. Ezért - tette hozzá a miniszter - a Paks 2 beruházás részét képezi üvegházak létrehozása is.

Nagy István létkérdésnek nevezte, hogy a hazai kertészeti ágazat minél gyorsabban átvegye a huszonegyedik századi technológiákat. Ehhez szerinte útmutatót nyújthat az az egymilliárd eurós - több mint 300 milliárd forintnak megfelelő - beruházás, amelyet az esseni FAKT AG valósít meg az osztrák-magyar határnál, Hegyeshalom és Bezenye térségében. A projekt nem Magyarország felé irányul, hanem - a feldolgozottság és a versenyképesség növelésével - egész Európát veszi célba - állapította meg a miniszter.

A korábbi bejelentés szerint a FAKT AG komplex beruházással mintegy 300 hektáron lakóingatlanokat, illetve kertészeti, feldolgozói és logisztikai központot hoz létre, és például halgazdálkodási csarnokokat is épít. A hazai kertészetekben - elsősorban a hajtatással foglalkozó vállalkozásoknál - viszont kételyek fogalmazódtak meg a projekttel kapcsolatban, mivel a beruházás keretében csaknem 50 hektárnyi új üvegház is épülhet, amely jelenős részarányt képviselne a 140-150 hektárnyi mai magyar üvegházi kapacitáshoz képest. Ezért a termelők szerint fennállhat a veszélye annak, hogy - főként a paradicsomtermelésben - a hazai piacon túltermelés alakulhat ki, ez pedig az átlagárak csökkenéséhez és a kisebb vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezethetne.

Hubert Schulte-Kemper, a német FAKT AG elnök-vezérigazgatója ugyanakkor a FruitVeb rendezvényén együttműködési lehetőséget ajánlott a magyar kertészeteknek, amelyek tulajdonosként vagy beszállítóként vehetnének részt a nagy projektben. A cég vezetője deklarála, hogy nem konkurensek akarnak lenni, hanem értéknövelő feldolgozással és csomagolással közösen szeretnék javítani a magyar kertészeti termékek versenyképességet, hogy azok bekerülhessenek a német, illetve az európai piacra.

A FAKT a beruházáshoz szükséges ingatlanok vételárát július végéig fizeti ki, és a projekt érdekében már több nagy vállalattal - így például az E.ON-nal, a Landgarddal és a KÉSZ Csoporttal - is felvette a kapcsolatot. A finanszírozás kapcsán eddig nyolc nagy bank, illetve befektető is érdeklődött a német cégnél, amely a beruházást négy-öt év alatt kívánja végrehajtani - mondta Hubert Schulte-Kemper.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?