Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Május 30-án a Gazprom bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállít földgázt a holland GasTerra vállalatnak, mivel a cég nem hajlandó rubelben fizetni. Habár egyes szakértők szerint a gázkészletek beszerzése nem forog veszélyben ettől a lépéstől, a holland termelők őszi döntéseire nagy hatással lesz. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Május 31-én azonnal hatállyal el is zárta a gázcsapot a Gazprom, és leállította a holland GasTerrának irányuló szállításokat, mivel a cég nem volt hajlandó rubelben fizetni. A hírre a Title Transfer Facility kereskedelmi platformon azonnal emelkedni kezdett a földgáz ára. A Shell, az Esso Nederland és a holland állam tulajdonában álló GasTerra közleménye szerint október 1-jével amúgy is lejárt volna a Gazprommal kötött szerződésük, így körülbelül 2 milliárd köbméter leszerződött mennyiség leszállítása fog elmaradni. A GasTerra állítólag régóta készült erre a lépésre, és már korábban elkezdte alternatív forrásokból beszerezni a gázt. A holland energiaszolgáltató teljes mértékben elkötelezett az amerikai LNG beszerzése iránt, amit az orosz gáz alternatívájának tekint. Ez nyilvánvalóan drágább forrás, ráadásul a tél beállta előtt legalább 80%-ra kellene feltölteni a tározókat, ami szintén nem lesz egyszerű feladat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bart Setz, a bQurius kertészeti tanácsadó cég energiaügyi szakértője szerint ez a 2 millió köbméter kevesebb, mint amennyit az alternatív beszerzési forrásokból máris sikerült pótolni. Ilyen hír hallatán viszont mindig elhatalmasodik a vevőkön a pánikvásárlás, ezért emelkedtek most az árak. Szerinte a téli gázkészletek beszerzése sem forog veszélyben ettől az egy lépéstől, viszont nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnában a háború még nem ért véget. A holland termelők őszi döntéseire jelentős hatással lesz az energiabiztonság. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására. A legnagyobb bajban a dísznövénykertészek lesznek, míg a zöldségtermesztők hozzájuk képest kevésbé vannak kiszolgáltatva az áremelésnek. Ennek egyik oka, hogy tavasz óta általában túlvásárolják magukat gázból, másrészt a vártnál is sokkal gyorsabban zajlik az energiaspóroló intézkedések bevezetése, mint amilyen például a HPS-ről LED lámpákra történő átállás (már csak azért is, mert a lámpacsere költsége akár egy tél alatt visszajöhet ilyen energiaárak mellett). A hollandok kidolgoztak egy olyan stratégiai tervet, melyben sok olyan megoldás található, ami segít függetlenné válni a földgáztól. Ilyen a geotermikus energia és a maradékhő hasznosítása, a hőszivattyúk alkalmazása, valamint a szél- és napenergiára történő átállás, illetve ezeknek a módszereknek a kevert alkalmazása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?