Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie január 15-ig

Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg termelőnek el kell intéznie január 15-ig

agrarszektor.hu
Elérhetők a Nébih weboldalán a dísznövény-szaporítóanyag és zöldségpalánta „Éves bejelentőlap 2023”, valamint a „Zöldségpalánta leltár 2023” űrlapok. A nyomtatványokat legkésőbb január 15-ig kell beküldeniük az érintett előállítóknak és forgalmazóknak, emellett időszerű a dísznövény szaporítóanyagok 2023. évi szerződéses termeltetésének bejelentése is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fontos, hogy a Nébih az űrlapokat nem küldi meg az ügyfelek részére, azokat önállóan kell letölteniük a hivatal honlapjáról, majd kitöltve és aláírva visszaküldeni 2023. január 15-ig - írja a Nébih. A szerződéses dísznövény-szaporítóanyag termesztésének bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni.
A Nébih felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy jogszabály-módosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, azokat eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Az űrlapok letölthetők a „Dísznövény és zöldségpalánta” szekció „Dísznövény szaporítóanyaggal kapcsolatos űrlapok”, valamint „Zöldségpalánta, dughagyma, fokhagyma szaporítóanyaggal kapcsolatos űrlapok” alcímek alatt az alábbi linken: 
https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok#Disznoveny_es_Zoldsegpalanta.

Elektronikus beküldés

Cégek és az egyéni vállalkozók esetében kötelező az elektronikus beküldés, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapok szkennelve vagy lefotózva a https://epapir.gov.hu/ felületen keresztül kell megküldeni az alábbiak szerint: Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet), a Kertészeti szaporítóanyag TÉMACSOPORT-ot és a megfelelő ügytípust kell kiválasztani:

  • a Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés ÜGYTÍPUS-t az „Éves bejelentőlap a 2023. évi Dísznövény szaporítóanyag-termesztői és -forgalmazói tevékenységről”,
  • a Dísznövény szaporítóanyag szerződéses termeltetés ÜGYTÍPUS-t a „Szemlemegrendelő a dísznövény szaporítóanyagok szerződéses termeltetéséhez” és „Pótlap a termeltetési szerződés keretében termelt dísznövény szaporítóanyagok szemlemegrendelőjéhez”, valamint
  • a Zöldségpalánta szaporítóanyag éves jelentés ÜGYTÍPUS-t az „Éves bejelentőlap a 2023. évi zöldségpalánta szaporítóanyag-termesztői és -forgalmazói tevékenységről” és a „Zöldségpalánta leltár a 2022. évről” űrlap megküldése esetén. 

Végül a Nébih-et kell kiválasztani, mint HIVATAL-t. Ezután lehetőség van egy rövid levél írására, valamint a digitalizált iratok feltöltésére, melyeket ezt követően egy gombnyomással be is lehet küldeni. Az ügyfélkapun célszerű bejelölni az „értesítés küldése” opciót is, így a rendszer automatikus üzenetet küld a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig. Postacímünk: Nébih MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály, 1525 Budapest, Pf. 30. Az e-papír felület egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézést tesz lehetővé, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, melyről a rendszer igazolást is küld a feladónak. Emiatt célszerű mindenkinek, aki teheti az elektronikus lehetőséget választania. További kérdés esetén a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága az mgei@nebih.gov.hu email címen áll az érintettek rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?