2022. október 1. szombat Malvin

Elszabadultak a gázárak, kitört a pánik: hatalmas a bizonytalanság a kertészetekben

agrarszektor.hu
Április közepén a földgáz ára a normálisnak nevezhető 2,5 USD/MMBtu szinten állt, májusban azonban egy folyamatos, tartós emelkedés kezdődött, ami októberben már 6,5 USD/MMBtu csúcsot ért el, azaz bőven megduplázódott. A brutális áremelkedés minden agrárágazatra hatással van, leginkább azonban a földgázt használó hajtató kertészek érzik meg a drágulás hatását, különösen azokban az országokban, ahol a termelés jelentős része folyik üvegházakban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Energiaipari szakértők szerint ez a helyzet azért különleges, mert rövid ideig tartó gázárcsúcsok voltak ugyan eddig is, ilyen tartós, trendszerű emelkedésre még nem volt példa - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rekord árak okait a szakértők főleg a gazdaság koronavírus-járvány utáni újraindulását kísérő fokozott energiaigényben látják, mivel a gáz a leginkább mobilis energiahordozó, másrészt a közelmúltban világszinten is elmaradtak azok a fejlesztési beruházások, amelyek számottevően növelhették volna a kapacitást. Szinte nincs olyan agrárágazat, amit a földgáz drágulása ne érintene, kezdve az input anyagok, különösen a műtrágyák árrobbanásával. Szeptember végén Angliában már le is állította termelését a CF Industries Holdings két nagy gyára Billingham és Ince telephelyeken, mert olyan drágán tudtak volna csak termelni, hogy még a leállással is jobban jártak. Lengyelországban az ammónium-nitrát tonnája a márciusi 1300-ról októberre 2200 zlotyra emelkedett, de legalább 20-25%-os drágulás minden műtrágyatípusnál érzékelhető.

A leginkább azonban a földgázt használó hajtató kertészek érzik meg az áremelkedés hatását, különösen azokban az országokban, ahol a termelés jelentős része folyik üvegházakban. Ilyen Hollandia, ahol bőven 10 ezer hektár feletti a modern nagy légterű üvegházak területe, és csak ezeknek a létesítményeknek a fűtése évi 3 milliárd köbméter földgázt igényel, ami az ország teljes gázszükségletének 8,2%-a. A Rabobank elemzői szerint igen valószínű, hogy a hajtató kertészek erre a világítás visszafogásával, a szezon korai befejezésével, illetve a következő szezon megkezdésének későbbre halasztásával fognak reagálni. 

Ezek igen drasztikus lépések, amelyek komoly hatással lesznek a termelékenységre, és a cégek jövedelmezőségére. Azt sem zárhatjuk ki, hogy a fogyasztóknak kell majd többet fizetni a zöldségekért és a dísznövényekért, de ez az import áruk betörését eredményezheti

 - foglalt állást az ágazatot képviselő Glastuinbouw Nederland, akik egyébként már megkezdték egy válságstáb létrehozását a koronavírus-helyzethez hasonlóan. A holland szupermarketekben holland uborka van a polcokon, de a termelők szerint négyzetméterenként 2 euróval emelkedhetnek az előállítási költségek a tavalyiakhoz képest, és már érkeztek hírek arról, hogy egyes láncok megemlítették, nem zárják ki a spanyol uborka behozatalát.

Egy évi 40 ezer tonna paradicsomot előállító üzem vezetője elmondta, hogy a rövidebb őszi napok miatt szükséges pótvilágítás náluk már csak 50-80%-os kapacitással működik, ami várhatóan 10-20%-os termeléskiesést eredményez majd, de nincs más választásuk. Belgiumban a Flemish Infocentre for Agriculture and Horticulture (VILT) információi szerint a paprikahajtatók arra készülnek, hogy a szokásosnál két héttel korábban zárják a szezont. Felmerült, hogy lobbizzanak a kormánynál egy stratégiai gáztartalék létrehozásáról még a koronavírus-járvány alatt, ám ez elmaradt, így a belga termelők most teljes egészében az orosz gázszállítástól függnek, különösen, hogy az idei év relatíve szélcsendes volt, így a szélturbinák teljesítménye is elmaradt a várttól, ami tovább csökkentette a gázkészleteket. Egy termelő szerint 

a földgáz teszi ki az összköltségem körülbelül 25%-át. Tavaly ilyenkor 15-10 eurócent között fizettem egy köbméterért, ez most jóval 1 euró felett van. Ilyen ár mellett képtelenség termelni. Még szerencse, hogy hosszú távú szerződéseim miatt a gázszükségletem 60-70%-át fix áron kapom, most csak ezt a gázt használom. Persze így sem tudok annyit világítani, mint kellene, ezért összességében olyan 70% körüli termésre számítok az idén.

Gondban vannak a palánta-előállítók is, akik most a szezonkezdet későbbre halasztásának lebegtetése miatt igen nehezen tudnak időzíteni. Angliából máris érkezett hír olyanokról, akik kénytelenek voltak megsemmisíteni palántakészleteik egy részét, amelyre biztos, hogy nem találtak volna vevőt, mert a forgalmazó áruházlánc nem vállalta be, hogy emeli a termék árát, a termelő pedig nem látta biztosítottnak, hogy ilyen energiaárak mellett is jövedelme legyen. A GroentenNieuws szerint Hollandiában a palánta-megsemmisítés egyelőre nem jellemző, erre legfeljebb kis tételekben került sor eddig, de az tény, hogy nagy a bizonytalanság: például a kaliforniai paprikát két-három héten belül el kellene vetni a palántanevelőkben, de egyelőre senki sem tudja, hogy valóban idejében indul-e a szezon.

Ami egyeseknek komoly kockázat, az mások számára akár előnyt, lehetőséget is jelenthet, a pótvilágításra nem szoruló spanyolok például igen bizakodóan látják piaci lehetőségeiket. Almeriában nemrég indult az új szezon, és bár az árak ott is elszabadultak (elsősorban az áram, a kartondobozok és a munkabérek), messze nem olyan mértékben, mint Hollandiában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34