Indul Magyarország történetek legnagyobb beruházása: egymilliárd eurós építkezés Bezenyén

Agrárszektor
Több mint 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg Bezenyén - adta hírül az Agrárminisztérium Sajtóirodája. Mindez csak az első lépés a néhány év alatt egymilliárd eurót felszívó, német beruházás előtt. A Portfólió.hu és az Agrárszektor.hu is élénken követi az itteni eseményeket, mivel soha nem látott léptékű fejlesztést jelentenek Magyarországon. Mindez erősen érinti a hazai hajtatásos termesztés jövőjét is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Portfólió.hu éppen ma hajnalban tette közzé exkluzív interjúját a német FAKT AG igazgatósági tagjával, Nicolai Ulrichhal. Ebből kiderül, hogy a kertészeti termelés akár nagyobb részt is kitehet a projektből, mint azt korábban tervezték, és már a gombatermesztésben is fantáziát látnak a befektetők. A Portfólió.hu korábban úgy értesült, a német Landgard lesz a kertészeti és zöldség-gyümölcs feldolgozó részleg kidolgozója és megszervezője.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Az Agrászektor.hu-t abból a szempontból érdekli a projekt, hogy az milyen hatással van a hazai kertészeti ágazatra. Az alábbi cikkben pontosan bemutattuk, hogyan képzeli el a beruházást a német cég. Az eredeti tervek szerint a 30 hektárosra álmodott üvegházi felületet 20 hektár fóliás és 30 hektár szabadföldi kertészet egészíti ki, valamint egy 5 hektáros vertikális farm és egy 4 hektáros akvapóniás rendszer, amelyben értékes halfajokat és kertészeti növényeket együtt termelnének.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházástól a magyar kormány többek között azt reméli, hogy Magyarország télen nem paradicsomimportőrként, hanem -exportőrként jelenhet meg a térségben. A hazai ágazati szereplőket viszont az aggasztja, hogy a tervezett kertészeti beruházás nagyobb termelési kapacitást eredményezne, mint az öt legnagyobb magyar kertészet együttes kibocsátása.

Nagy István átadja a bezenyei Ipari parkot (Forrás: AM Sajtó)

Tegnap a szaktárca arról számolt be, hogy előkészítette a bezenyei Ipari Park területét, melyre a település 220 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. Az átadón dr. Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy az összesen több mint 273 millió forint értékű fejlesztés hozzájárul

  • a térség tőkevonzó képességének erősítéséhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez,
  • a helyi munkahelyek bővüléséhez,
  • ezáltal segíti a vidék népességmegtartó képességét, hogy több generáció találjon megélhetést és boldogulást a szülőhelyén. Összességében lehetővé teszi a vidéki életszínvonal emelését.

A Portfólió.hu úgy tudja, a tényleges kivitelezés 2020-ban biztosan elkezdődik és várhatóan 3-4 évig tart. Az Agrászektor.hu-nak ágazati szereplők korábban azt mondták, leginkább a belföldre értékesítő és német hátterű kereskedelmi láncokkal is partneri viszonyban álló termelők tartanak attól, hogy az új beruházó kiszorítja őket a beszállítók közül. Jelenleg az ágazatban több nagy beruházás is folyik. A kapacitásbővítésen túl a diverzifikáltabb értékesítés irányába is igyekeznek elmozdulni a magyar kertészetek.

Lapunk a jövő héten részletes beszámolót készít a témáról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?