Ennyi volt? Elúszott az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

Ennyi volt? Elúszott az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

agrarszektor.hu
Egymilliárd eurós kertészeti gigaprojektbe fogott néhány éve a Fakt AG az osztrák-magyar határon. Most azonban úgy tűnik, a német társaságot érintő vállalati csődvédelmi eljárás miatt elúszhat a háromezer új munkahelyet is ígérő Lajtánia.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A gigaprojekt a Bezenye és Hegyeshalom határában lévő mintegy 330 hektáros területen valósult volna meg. 2019-ben a fejlesztés bejelentésekor Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg.

A Fakt AG tavaly az első félévben még a telekadó teljes összegét kifizette, utána viszont részletfizetést kértek, amit nem teljesítettek. Idén már nem is számoltunk ezzel az adóbevétellel

- mondta a Kisalföldnek Szőke László hegyeshalmi polgármester. Hozzátette, ez a kertészeti projekt életképesebbnek tűnt, mint egy kaszinóváros.

A korábbi tervek szerint üvegházakat, feldolgozóközpontokat és hűtőraktárakat, valamint logisztikai épületeket emeltek volna. Egy területrészen energiaközpontot és egy szennyvíztisztítót képzeltek el, Bezenye nyugati oldalán pedig haltenyészetet. Egy modern lakóövezet terve is kirajzolódott: több mint ezer lakóházzal, családi házakkal és sorházakkal, vásárlási lehetőségekkel és gasztronómiai kínálattal, többek között két szállodával és konferenciatermekkel. Egy tehervasút-állomás kialakítása is felmerült. Háromezer új munkahelyet ígértek. 

A lap a témában az Agrárminisztériumhoz fordult. A tárca annyit közölt, hogy sajnálattal értesült a Fakt AG-t érintő vállalati csődvédelmi eljárási folyamatról. A cég ugyanis egy rendkívül komoly, az agrárium tekintetében is kiemelten jelentős kapacitásokat magában foglaló beruházást kívánt megvalósítani Bezenye és Hegyeshalom térségében.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?