Ennyi volt? Elúszott az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

Ennyi volt? Elúszott az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

agrarszektor.hu
Egymilliárd eurós kertészeti gigaprojektbe fogott néhány éve a Fakt AG az osztrák-magyar határon. Most azonban úgy tűnik, a német társaságot érintő vállalati csődvédelmi eljárás miatt elúszhat a háromezer új munkahelyet is ígérő Lajtánia.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gigaprojekt a Bezenye és Hegyeshalom határában lévő mintegy 330 hektáros területen valósult volna meg. 2019-ben a fejlesztés bejelentésekor Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg.

A Fakt AG tavaly az első félévben még a telekadó teljes összegét kifizette, utána viszont részletfizetést kértek, amit nem teljesítettek. Idén már nem is számoltunk ezzel az adóbevétellel

- mondta a Kisalföldnek Szőke László hegyeshalmi polgármester. Hozzátette, ez a kertészeti projekt életképesebbnek tűnt, mint egy kaszinóváros.

A korábbi tervek szerint üvegházakat, feldolgozóközpontokat és hűtőraktárakat, valamint logisztikai épületeket emeltek volna. Egy területrészen energiaközpontot és egy szennyvíztisztítót képzeltek el, Bezenye nyugati oldalán pedig haltenyészetet. Egy modern lakóövezet terve is kirajzolódott: több mint ezer lakóházzal, családi házakkal és sorházakkal, vásárlási lehetőségekkel és gasztronómiai kínálattal, többek között két szállodával és konferenciatermekkel. Egy tehervasút-állomás kialakítása is felmerült. Háromezer új munkahelyet ígértek. 

A lap a témában az Agrárminisztériumhoz fordult. A tárca annyit közölt, hogy sajnálattal értesült a Fakt AG-t érintő vállalati csődvédelmi eljárási folyamatról. A cég ugyanis egy rendkívül komoly, az agrárium tekintetében is kiemelten jelentős kapacitásokat magában foglaló beruházást kívánt megvalósítani Bezenye és Hegyeshalom térségében.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?