Itt az új csodanövény: milliók rajonganak ezért a szuperélelmiszerért

agrarszektor.hu
Az Etióp-magasföldön is megtalálható enset mintegy húszmillió ember fő terménye, amelyből kenyeret és kását, építkezési alapanyagokat, csomagolóanyagot, takarmányt és gyógyszereket is készítenek. Tulajdonképpen rejtély, hogy nem figyelt még fel a világ erre a sokoldalú növényre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tízméteres magasságot is elérő, "kigyúrt, szteroidokon nevelkedett banánként" leírt növény lehet a jövő szuperélelmiszere, sőt a tudósok szerint a klímaváltozás közepette egyenesen életmentő lehet, derült ki a Thomson Reuters Foundation cikkéből. Azt beszélik, ez lehet az új csodanövény, mondta James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa, a növényt vizsgáló csapat tagja. Az "éhezés elleni faként" is aposztrofált enset ráadásul lenyűgözően ellenálló. Állítólag nagyon jól tűri a szárazságot is, úgyhogy a kutatók most épp ezt akarják tesztelni.

Az enset termése, hiába közeli rokona a banánnak, narancssárga és tele van lövedékalakú magokkal, ráadásul emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ellenben a törzsében található keményítőtartalmú rétegből, valamint a 100 kilogrammos tömeget is elérő hagymagumójából masszát lehet készíteni, amelyet elásva és megerjesztve rágós lepénykenyeret lehet belőle készíteni, amit a helyiek kocho-nak hívnak. Yeshak Fantu, aki Londonban egy etióp éttermet vezet, úgy írta le a kocho-t, mint az etióp "fish and chips"-et. Elmondása szerint az enset már nem egyszer segített leküzdeni az aszályos időszakokban fellépő éhínséget.

Borrell elmondása szerint az enset azért is érdekes, mert az égető forróságtól a ködös és párás időjáráson át a dermesztő fagyig a legszélsőségesebb körülmények között is megél, és bármikor aratható, ez pedig azt jelenti, hogy a betöltheti különböző szezonú növények közti lyukakat, és kiváló tartalékélelmiszer lehet olyankor, amikor a kártevők, fertőzések és a kiszámíthatatlan időjárás miatt más termények veszteségeket szenvednek. Borrell úgy véli, az enset ilyen szükséghelyzetek esetére történő ültetésével csökkenteni lehet az élelmiszer-krízisek kialakulásának lehetőségét és a segélyezés iránti igényeket.

Noha az enset Etiópától egészen a Dél-afrikai Köztársaságig mindenütt elterjedt, csak az Etióp-magasföldön termesztik ténylegesen, ami meglepte a kutatókat. A tudósok, akik jelenleg is dolgoznak az enset DNS-szekvenálásán, úgy vélik, ez a növény nagyban javíthatja az élelmiszerbiztonságot más országokban is, például Zambiában és Malawiban.

A legfontosabb feladatunk most az, hogy megtaláljuk azokat a változatait, amelyek a legmelegebb és legszárazabb körülmények között is jól érzik magukat, hogy ezzel is segíthessünk a gazdákon

 - mondta James Borrell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?