Ki látott még ilyet: az ország egyik felében kemény tél van, a másikban kitavaszodott

agrarszektor.hu
Hatalmas hőmérséklet-különbségek alakultak ki Magyarországon hétfőn, míg délen a 17 fokot mértek, Borsodban helyenként csak 1 fok van. Az óriási eltérés annak köszönhető, hogy a délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, így északi területeket és a nyugat határvidéket kivéve mindenhol 10 fok felett alakul a hőmérséklet. Kedden éri el a csúcspontját a decemberi hőhullám, így hasonló értékekre vagy kicsivel melegebbre is készülhetünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási hőmérséklet-különbségek alakultak ki az ország északi és déli területei között - írja az Időkép. A délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, ami meg is látszik a hőmérsékleti értékeken. Az északi területeket és a nyugat határvidéket kivéve mindenhol 10 fok felett alakul a hőmérséklet, délen több helyen 15-16 fokot mutatnak a hőmérők. Sőt Váralján 17,1 fokos csúcshőmérsékletet mértek. Körülbelül 10-15 fokkal melegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest. Melegrekordról azonban szó sincs, a jelenlegi rekordot az 1989-ben, Kisbéren mért 20 fok tartja.

Forrás: Időkép

A délies szél északra szorította be a nedvességet, ezért itt ködösebb, felhősebb az idő. A hőmérséklet pedig a legtöbb helyen 5 fok alatt alakul, nem egy helyen mindössze 1 fok van. Az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között tehát 16 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki, de a felhős, ködös terület határán, kis területen belül 10 fokos különbségek is előfordultak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?