Ezek voltak a legjobb kukoricahibridek 2019-ben

agrarszektor.hu
Érdemes az egyes hibridek teljesítményét az egyes kísérleti helyszínek szerint is megnézni, hiszen ez a fajta termésbiztonságáról is informál. Bár a listát a szemtermés alapján állították össze, célszerű a kukorica egyéb tulajdonságait is megvizsgálni, például a szárszilárdságát vagy az aratáskori szemnedvességet. Adott évjáratban a csíranövény fejlődési erélye vagy a virágzás időpontja is fontos lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket immár tizenharmadik éve szervezi meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, tavaly óta együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. 2019-ben összesen 39, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibridet vizsgáltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei. A kísérleteket az ország tíz helyszínén - Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombat-helyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen - indították el. A fajtakiválasztás egyik alappillére volt, hogy a 2019-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT Posztregisztrációs kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel.

Érdemes átnézni azt is, hogy egyes fajták mely helyszíneken hogyan teljesítettek, ez hasznos információt ad a hibrid termésbiztonságáról. A részletes eredmények itt érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06