Ha Szent Vince is úgy akarja, bőséges lesz az idei szőlőtermés

Ha Szent Vince is úgy akarja, bőséges lesz az idei szőlőtermés

MTI
Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen szombaton.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében elmondta, a rügyek egészségesek. A levágott vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható, közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte.

A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Kép forrása: Getty Images

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren. Felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is. Az avatást megelőző próbatételen az elméleti kérdések megválaszolása mellett többek között bekötött szemmel föl kellett ismerni a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t. Az ünnepségen életműdíjjal tüntették ki a Szent Vince Borrend alapító nagymesterét, Fülöp Mihályt.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak bemutatója zárta, a kiváló nedűk mellé a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai által hagyományosan készített birkapörköltet is kóstolhattak az emlékpark látogatói. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én, tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?