Mintafarmokat hoz létre Magyarország Afrikában: de miért éri ez meg hazánknak?

Mintafarmokat hoz létre Magyarország Afrikában: de miért éri ez meg hazánknak?

agrarszektor.hu
Nemcsak Magyarországnak, illetve a magyar cégeknek, de a partnerországoknak is megéri az, hogy hazánk mintafarmokat hoz létre több afrikai országban, valamint helyi képzéssel és ösztöndíjakkal segíti a diákokat. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint egy-egy farm tervezett éves költsége a helyi körülményektől függően 20-40 millió forint lesz, ugyanakkor több helyi fél is jelezte már, hogy nyitottak a partnerségre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint azokat a mintafarmokat, amelyeket több afrikai országban is létrehoz Magyarország, úgy kell elképzelni, mint kis méretű, mind­össze néhány hektáros parcellákat, ahol megmutathatja és kipróbálhatja magát a magyar mezőgazdaság - írja a Magyar Nemzet. Többek között búza, kukorica, rizs, paradicsom és uborka, fűszernövények, valamint talaj- és növényvédelmi mezőgazdasági innovációk szerepelnek a repertoárban. Ugyanakkor a parcellák gondozását a helyi munkaerő végzi, az adminisztrációs feladatokban a nagykövetségek segítségére számíthatnak, így a magyar szakemberek értő munkájára csak a rövid kiutazások során van szükség.

A Külügyminisztériummal együttműködésben idén négy olyan országot célzott meg Magyarország, ahol már egyébként is vannak működő projektek: Kenyát, Ghánát, Ugandát, valamint Etió­piát. Később tovább terjeszkednénk, majd kiértékelik az eredményeket, 2022-ben pedig javaslatot tesznek a kormány elé az eredményekről és további tervekről. Az Agrárminisztérium közlése szerint egy-egy farm tervezett éves költsége a helyi körülményektől függően 20-40 millió forint lesz. Hozzátették, hogy a helyi fél hozzájárulása sincs kizárva, többen már jelezték is, hogy nyitottak a partnerségre, pél­dául földbérlések kapcsán. A programban helyi képzéssel és ösztöndíjakkal is segítik az afrikai diákokat, hogy a megfelelő szaktudás is a rendelkezésükre álljon, és hogy mindenütt ismerősen csengjen Magyarország neve. Jellemző a program népszerűségére, hogy tavaly a háromszáz meghirdetett helyre több mint ezren jelentkeztek.

A mintafarmok létrehozása nemcsak Magyarországnak, de a partnerországoknak is jó. Afrikában nő ugyanis az egész világon a leggyorsabban a népesség, az ENSZ becslései szerint a jelenlegi 1,5 milliárdos lélekszám 2050-re megduplázódhat. A mintafarmok nemcsak az egyre növekvő embertömegnek az élelmezésében, az afrikai államok mezőgazdaságának fejlesztésében és a klímaváltozás elleni küzdelemben segítenek, hanem munkalehetőséget is teremtenek, természetesen Magyarország erejéhez mérten. A programból a magyar mezőgazdaság, és a magyar cégek is profitálhatnak. A népességrobbanás nemcsak fenyegetés, de lehetőség is, hiszen a máig kiaknázatlan afrikai piacért óriási a nemzetközi tülekedés. Mint a szaktárca is emlékeztet rá, a földrészen nagyon fontos a helyi jelenlét, a bizalom, a személyes kapcsolat, amit ugyancsak megalapozhatnak a mintafarmok. - Számos növény esetében látunk lehetőséget arra, hogy a magyar szaporítóanyagoknak keressünk piaci lehetőségeket vagy hogy a farmokon különféle rezisztenciákat teszteljünk - fogalmazta meg céljait az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?