Veszélyben az őszi vetések: durva csapadékhiány uralkodik az országban

Veszélyben az őszi vetések: durva csapadékhiány uralkodik az országban

agrarszektor.hu
Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Országszerte ronthatja a termést a szokatlanul kevés csapadék és a nagy hőingadozás. A Nógrád megyei Varsány környékén gazdálkodók is azt mondják, hogy nagyon kellene már a csapadék a földekre, írta meg az atv.hu. A mezőgazdasági vállalkozók szerint a földekről nagyon hiányzik a hótakaró, és ez több dolog miatt is aggályos. Az, hogy hol hideg van, hol pedig meleg, az nem tesz jót a növényeknek. Van, amikor fagy, és van, amikor napközben nagyon kienged. A gazdák szerint szükség volna egy rendes hótakaróra, ugyanis az a mostani "kiolvad, megfagy" tönkre teheti a növények gyökérzetét.

A gazdák azt mondják, még nem látszik, hogy az őszi vetések károsodtak volna, de ha nem lesz folyamatos hideg és hó, abból baj származhat. Az állattartók is panaszodnak, mert a gyakran változó hőmérséklet az állatokat is megkínozza.

Ez az utóbbi deres időszak az állatok részére, ez nem volt kedvező, hiszen a külső élősködők az állatokon jobban éltek, mint száraz hidegben. Jobban tudnak szaporodni, jobban bántják az állatokat

- mondta Vikor István, a BSZV Kft ügyvezetője.

A gazdák abban bíznak, hogy a növények kiheverik a mostani enyhe időt, amint beköszönt egy hosszabb télies időszak. A baj azokkal a kultúrákkal lehet, amelyeket a meleg idő becsap és túl korán kezdenek fejlődni, vagy akár virágozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?