Örülhetnek a feldolgozók: így változott az ipari paradicsom ára

Örülhetnek a feldolgozók: így változott az ipari paradicsom ára

agrarszektor.hu
Megegyeztek az érintettek az észak-olaszországi ipari paradicsom áráról. A következő szezonra a feldolgozók csak 1 euróval fognak többet fizetni a termelőknek a tavalyi árnál, mert a kínálat egyensúlyban van a kereslettel, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Észak-Olaszországban az ipari paradicsomért 88 €/tonna (95,5 USD/t) árat fognak fizetni a 2020-as szezonban, amelyből 1 eurót elkülönítenek a termelői szervezetek által nyújtott szolgáltatásokért és támogatásért. Az egyezséget az ipar és a mezőgazdasági termelők között február 13-án írták alá. Az elfogadott ár alig haladja meg a tavalyi szezonban fizetett 87 euro/tonnát, tudhattuk meg a NAK elemzéséből.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A brix-érték alapján prémiumot is fizetnek majd, ahol a 4,90 érték lesz a legmagasabb a tavalyi 4,95 helyett, ezzel is közelebb kerülve a terület átlagos brix-értékéhez. A termelők és a feldolgozók a piaci egyensúly garantálása érdekében megállapították az ültetett terület nagyságát és a mennyiségi küszöbértékeket. 36 500 hektár művelt területről 2,6 - 2,75 millió tonna közötti mennyiséget kellene betakarítani. A megállapított mennyiségi korlátok túllépése esetén kiszámított levonásokat az OI Pomodoro szervezet által kezelt alapba irányítják és az ágazaton belüli fejlesztési kezdeményezések finanszírozására használják fel.

A megegyezett ár nem okozott nagy meglepetést az ágazatban érintettek számára, ahogyan a többi feldolgozó országban is az előző évihez közeli árak várhatóak. A Világ Ipari paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint az előzetes adatok alapján a 2020-as évben 39,29 millió tonna termés várható, ami 5,1%-os növekedés a 2019-es 37,38 millió tonnához képest. Ezzel egy időben a paradicsomtermékek kereslete éves szinten mintegy 1%-kal növekszik. A tavalyi év kereslete és kínálata kiegyensúlyozott volt, ezzel kevés lehetőség van egy jelentős mennyiség növekedésre 2020-ban. A 28/30-as olasz paradicsom-sűrítmény ára stabilan 780-820 €/tonna körül áll és nem mozdult október óta, ami egyébként az ipari paradicsom feldolgozásának befejező hónapja, ezzel jelezve, hogy a kereslet egyensúlyban van a kínálattal.

A 2019. január-októberi export adatok 3,04 millió tonnára emelkedtek, ezzel visszatérítve az ipart a rendes kerékvágásba és a 2016. évihez közeli szintre emelve, ami 3,07 millió tonna volt. Az olasz export 6%-kal 696 ezer tonnára emelkedett, de ez csak kevéssé kapcsolható a 2019-es szezonhoz, mint inkább a 2018-as extrémkevés terméshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?