Újabb három növényről derült ki, hogy ellenáll a gyomirtónak

Újabb három növényről derült ki, hogy ellenáll a gyomirtónak

agrarszektor.hu
Három rozsnokfaj hat populációjában mutatták ki angol kutatók, hogy ellenállnak a fehérjeszintézis-gátlóknak. Hazánkban a fenyércirok a legismertebb ilyen faj. A probléma kezd általánossá válni. Szerencsére van megoldás, de több odafigyelést igényel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyarországon is honos bókoló rozsnokból (Bromus commutatus) vett minták közül egy, a meddő rozsnokéból (Bromus sterilis) három, a Délnyugat-Európában előforduló Bromus diandrus fajból szintén egy bizonyult ellenállónak az ALS-gátló gyomirtókkal szemben - derítette ki egy angliai kutatás. Így összen hat biotípusban írták le a herbicid-rezisztenciát. A minták földrajzilag egymástól távol eső régiókból származtak, így az ellenálló képesség valószűleg egymástól függetlenül alakult ki bennük.

Az ALS - (acetolaktát-szintetáz-)gátlók a fehérjeszintézisbe avatkoznak be, hatásukra leáll a növény fejlődése. A kutatók a pyroxszulam + floraszulam és a mesoszulfuron + jód-szulfuron + amidoszulfuron kombinációkat tesztelték.  A floraszulam remekül bevethető gabonaállományokban a kétszikűek ellen, miközben ők maguk csak átmenetileg torpannak meg a fejlődésben, aztán lebontják a hatóanyagot. A vad "gabonafajok" öt biotípusában is ez fajta anyagcsere-típusú rezisztencia volt megfigyelhető, míg egyikben hatáshely-rezisztencia alakult ki, vagyis genetikailag vált ellenállóvá a növény. Az előbbi esetben egyre nagyobb szermennyiségeket képes lebontani a szervezetében a gyom, míg az utóbbi esetben már a legnagyobb dózis is hatástalan, egyszerűen nem éri el a megcélzott helyet, mivel az egy mutáció következtében átalakult.

Magyarországon többek között a fenyércirok, nagy széltippan, mezei acat, ragadós galaj, hélazab, fedélrozsnok, parlagi ecsetpázsit fajokban találtak ALS-gátlókkal szemben ellenálló biotípusokat.

A kutatók  és a növényvédőszer-gyártók is folyamatosan figyelmeztetik a termelőket, hogy az egyoldalú és/vagy aluldozírozott hatóanyag-használat növeli a rezisztencia kialakulásának esélyét. Váltogassuk a különböző hatásmechanizmusú gyomirókat és használjuk a gyárilag így kombinált készítményeket. Ne feledkezzünk meg a mechanikai gyomirtásról, azaz a kapálásról sem, ami a talajt is átszellőzteti, valamint tartsuk szem előtt, hogy nem csak állományban bevethető szerek léteznek.

Sokkal olcsóbb már az előveteményben, majd annak tarlóján, később pedig kelés előtt védekezni a nehezen gyomirtható kultúrnövény táblájában, mint a fejlődő növényeket megszórni egy készítménnyel, amelyik a fejlődésükben jellemzően még átmeneti depressziót is okoz. Lehet, hogy ez a kezelés nagyon látványos a gyomokra nézve, de a kultúrnövény fejlődésének bármilyen kicsi korlátozása termésveszteséghez vezet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?