Megállíthatja a tavaszi melegedés a koronavírust? Itt a válasz

Megállíthatja a tavaszi melegedés a koronavírust? Itt a válasz

agrarszektor.hu
A tavasz közeledtével a szokásos forgatókönyv szerint véget ér az influenzajárvány, ugyanis a téli évszakot leváltó melegebb, párásabb levegőben kevesebb ideig képesek "lebegni" a vírusok, a melegedés és a nedvesség meggátolja terjedésüket. Az influenzás megbetegedések mellett vajon igaz ez a koronavírusra is és javulásra számíthatunk tavasszal?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megkezdték a kutatást, hogyan reagál az újonnan megjelent koronavírus a változó időjárásra - írja az Időkép. A National Geographic beszámolójából kiderül, hogy a koronavírusnak több tucat alfaja létezik, melyek közül csak hét betegítheti meg az embert. A hétből négy mindössze enyhe megfázást okoz, a maradék, köztük a SARS-CoV-2/COVID-19, viszont komolyabb megbetegedést is okozhat. Bár néhány típusról el lehet mondani, hogy "szezonális jelleggel", főként télen fertőznek, ezek az enyhébb tüneteket okozó alfajokra vonatkoznak. A jelenleg terjedő COVID-19 vírusról ezidáig nincs elég információnk, hogy kijelenthessük a terjedés hőmérséklet-függését.

A hónap elején Donald Trump elnök azt sugallta, hogy a melegebb időben sikeresebben fékezhető majd meg a koronavírus terjedése, a szakértők azonban ezt az állítást is cáfolják. A vírust jelenleg vizsgáló szervezetek szerint kutatásaik túl kezdetlegesek ahhoz, hogy megállapítsák, hogyan reagál a vírus a változó időjárásra.

Mások szerint mégis van remény. Dr. Gregory Gray, a Duke Egyetem Fertőző Egészségügyi Intézetének Fertőző Betegségek Osztályáról azt mondta, hogy a nyári hónapok a fertőzés kis mértékű csökkenéséhez (-10-20%) vezethetnek, de valószínűleg teljes mértékben nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését (CBS News).

A 2002 végén elterjedő SARS vírus (mely 90%-ban megegyezik a jelenleg terjedő vírussal) novembertől júliusig fertőzte az embereket, ami szezonális jellegre utal. Javíthat a helyzeten az is, hogy a nyár közeledtével jellemzően kevésbé tömörülünk zárt helyeken, a napsütésből származó UV-sugárzás pedig szintén hatékony a baktériumok és vírusok elpusztításában. Fontos azonban megemlíteni, hogy amennyiben a koronavírus is szezonalitást mutat, a déli félteke kerül porondra, és míg nálunk csökken, a déli félgömb bizonyos területein súlyosbodhat a helyzet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?