Bige László: van elég műtrágya, legfeljebb kevesebb megy exportra idén

Bige László: van elég műtrágya, legfeljebb kevesebb megy exportra idén

Agrárszektor
Nitrogénműtrágyából elegendő van az országban, sőt, mivel a határok most kevésbé átjárhatóak, az exportból visszamaradt mennyiségre is számítani lehet. Tény, hogy a másik két makroelemet importból fedezzük, de a szállítmányok többsége vízen és vasúton érkezik, ahol kezelhetőbb a vírus okozta kockázat - nyugtatják a kedélyeket a gyártók. Kérdéses azonban az őszi kínálat árszintje, amire leginkább a gyenge forint lehet rossz hatással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alábi ábra jól érzékelteti, hogy mennyire fontos a nitrogén a növénytáplálásban, és mekkora előny, hogy éppen ezt tudjuk a "házon belül" előállítani. A Nitrogénművek Zrt. 1,1 millió tonnás gyártási kapacitással rendelkezik, ami csaknem fedezi a hazai közel 1,3 millió tonnás igényt. Valójában a Nitrogénművek minden évben exportra bocsát 450-500 ezer tonnányit a termeléséből, vagyis van egy 600-700 ezer tonnás rés, amit importból kell fedezni. Továbbá importból származik a foszfor és a kén, amelyek az összetett műtrágyák alkotóelemei is. E két elemtől függ mintegy 500 ezer tonnányi áru sorsa.

Érdekes módon a statisztika szerint 400-500 ezer tonnával több nitrogénműtrágya lép be az országba, mint amennyire itthon szükség van, a felesleg vélhetően utazik is tovább.

Suba Péter, a horvátországi Petrokemija Kutina műtrágyagyár kereskedelmi vezéigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a hazánkba beérkező 1,1 millió tonna körüli mennyiségből 180-190 ezer tonnát tavaly a horvát gyár szállított be. Ezen felül Romániából és Szlovákiából érkeznek még nitrogéntermékek nagy mennyiségben. "Jellemzően kalcium-amónium-nitrátot, karbamidot, UAN-oldatot szállítunk.

A Petrokemija most is 100 százalékos kapacitással működik, nincsenek termeléscsökkenést okozó helyezetek, de a jövőt illetően sok a kérdőjel"

- mondja az agrárszektor.hu-nak Suba Péter. Hozzáteszi: fontos vásárlójuk a KITE Zrt., akik idén eddig nagyobb volumenben rendeltek műtrágyát, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kereskedelmi igazgató úgy tudja,a nitrogénellátás biztosítása statégiai cél, ezért a mozgását semmilyen járványügyi intézkedés nem korlátozhatja. A Petrokemija a most befutó rendeléseket április közepére tudja teljesíteni.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa közleményt adott ki arról, hogy a gyár zavartalanul működik és teljesíti a megrendeléseket, nincs áruhiány. Bige László a lapunknak megerősítette: napra pontosan szállítják le a korábbi megrendeléseket. "Május végéig el van adva a tavaszi készletünk, de aki most rendel, annak is tudunk szállítani, legfeljebb kevesebb műtrágya megy el exportra. A termelés folyamatos, de az emberek érintkezését újra kellett szervezni" - mondja az üzletember. Emlékeztet rá, hogy a forint árfolyama már 350-nél jár az euróval szemben, ami minden behozott anyagot nagyon megdrágít, és a Nitrogénművek is importból fedezi az összetett műtrágyákhoz szükséges foszfort és káliumot.

A szezon az értékesítés szempontjából a végéhez közeledik. A kérdés az, hogy az őszi ellátásra és árakra milyen hatása lehet a koronavírusnak. Eddig az őszi igényekhez jellemzően nyáron tárolták be a készleteket a kereskedők, most nekik is előre kell gondolkodniuk. 

A forint tartós gyengesége és az erős kereslet az őszi kínálatban várhatóan magasabb árszintet eredményez majd a műtrágyapiacon.

Eközben a kőolaj ára egy hónap alatt megfeleződött, a földgázé 20 százalékot esett. Ezek a hatások mintegy féléves késéssel szoktak begyűrűzni a nitrogénműtrágya gyártási költségeibe, vagyis az őszi gyártást teszik majd olcsóbbá - magyaráz az agrárszektor.hu-nak Balássy Ákos, az EuroChem Hungary vezetője. Ez azt jelenti, hogy a decemberi-januári keresleti csúcs elviekben egy olcsóbb alapanyagból készült műtrágyával találkozik majd a piacon. Ezt azonban a forint árfolyama teljesen átírhatja.

Ami pedig a káliumot és foszfort illeti, ezek jellemzően vasúton vagy vizen érkeznek hazánkba, ezért a járvány kevésbé érinti a szállítmányozásukat. Csak a Lengyelországból és Litvániából, illetve a koperi kikötőből érkező foszfor közúti fuvorázásában lehet egy kis fennakadás. A szakember így összegezte a helyzetet: "A lényeg az, hogy a világ műtrágyagyártási kapacitása meghaladja a felhasználási igényt, a koronavírus csak időleges szállítási megtorpanást okozhat az ellátásban."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?