Hétvégén visszatér a tél, de mit tehetünk a fagykárok ellen? Mutatjuk!

Hétvégén visszatér a tél, de mit tehetünk a fagykárok ellen? Mutatjuk!

agrarszektor.hu
Hétvégén drasztikus lehűlés jön, visszatérnek a hajnali fagyok, így veszélybe kerülnek a virágzó gyümölcsösök. A legfrissebb előrejelzések szerint a hideg levegő beáramlását mindvégéig élénk, erős, a nappali órákban többfelé viharos légmozgás fogja kísérni, az így kialakuló szállítási fagy ellen sajnos nehéz védekezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Északira-északkeletire forduló áramlással fagyos légtömeg zúdul be hazánkba hétvégén, ez jó 15 fokos lehűlést hoz magával - írja az Időkép. Átmeneti szünet után így újra visszatérnek a hajnali fagyok, a lehűlés mélypontján, hétfőn pedig napközben sem lesz melegebb +1, +5 foknál. A közelgő fagyok miatt leginkább a sárgabarack- és mandulafák kerülnek veszélybe, melyek már sok helyen teljes pompájukban virágoznak. Az Alföldön már virágzik a kajszibarack, és az őszibarack is piros bimbós állapotban van.

Ebben az állapotában a virágzó kajszinak odatesz a mínusz 4 fokos hideg. Az őszibarack még megúszhatja. Sokan egész éjjel kint lesznek, hogy fagyvédelmi permetezést végezzenek"

- kommentálja a helyzetet egy Bács-Kiskun megyei növényvédelmi szaktanácsadó.

Van-e hatékony módszer a fagykárok kivédésére?

A hideg levegő nyugalomba jutását követően, derült, szélcsendes éjszakákon kisugárzási fagy jellemző, mely ellen hatékonyan lehet védekezni. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül is a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel, és az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését.

Azonban a most érkező északi-sarki vagy szibériai eredetű hideg ellen szinte lehetetlen védekezni. A hideg légtömeg kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Jellemzője az élénk, erős szél, illetve az, hogy a földfelszíntől kezdve 0 fok alatti hőmérsékletű a levegő, és felfelé haladva folyamatosan hűl. Amennyiben jelentősebb légmozgás kíséri, a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok, ha pedig hiányzik a terület fölött a melegebb légréteg, a légkeveréses módszerek mondanak csődöt. Ezek miatt nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen védekezni ellene.

Az Országos Meteorológiia Szolgálat szerint: a "sarkvidéki eredetű levegő észak felől érkezik, mintegy 15 fokos lehűlésre kell számítani. A hidegfronttal néhány mm csapadék is jön, az északi, északkeletire forduló szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik.

A szél majd csak keddre veszít erejéből, addig a sarkvidéki eredetű hideg légtömeg beáramlása folyamatos lesz.

A jövő hét első felében a környékünkön egy hidegörvény alakul majd ki, melynek helyzete és mozgása ma még nagyon bizonytalan, de a hét első felében hóesés is kialakulhat."

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?