Ide is begyűrűzött a koronavírus-járvány: földben maradhat a magyar luxuszöldség

Ide is begyűrűzött a koronavírus-járvány: földben maradhat a magyar luxuszöldség

agrarszektor.hu
Aggasztja a magyar termelőket, hogy a korai, fólia alatt termesztett spárga betakarításához honnan lesz elengedő munkaerő, a külföldi idénymunkások elmaradásával ugyanis munkaerőhiány alakulhat ki ezen a területen. A szakma szerint nagyon alaposan át kellene gondolni, hogy a rendelkezésre álló hazai munkaerőt hogyan tudják bevonni a mezőgazdaságon belül a kézimunka-igényes kertészeti termelésbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még csak az elején tartunk a koronavírus-járványnak, de néhány területen máris nagy gondokat tapasztal a kertészet: egyrészt fokozottan érzi a már itt dolgozó román és ukrán vendégmunkások hazatérését, másrészt azok elmaradását, akik csak későbbi időpontra ígérték magukat - mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Aggasztja a termelőket, hogy a korai, fólia alatt termesztett spárga betakarításához honnan lesz elengedő munkaerő. Mártonffy Béla szerint nagyon alaposan át kellene gondolni, hogy a rendelkezésre álló hazai munkaerőt - az újonnan elbocsátottakat és a közfoglalkoztatottakat - hogyan tudják bevonni a mezőgazdaságon belül a kézimunka-igényes kertészeti termelésbe.

 Az elmúlt napokban a kertészet is megérezte a vásárlási lázat, de megfelelő mennyiségű kertészeti termékkel, zöldséggel és gyümölccsel el tudja látni a belföldi igényeket a hazai termelés is

- nyomatékosította Mártonffy Béla. Hozzátette, bízik benne, hogy a fagyok és viharok nem fogják idén érdemben csökkenteni a termést.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szállítmányozási problémák is akadályozzák a kertészeti tevékenységet és az ellátást. A kormány lehetőséget adott a teherautó-sofőrök könnyített karanténjára, azt tapasztalják, hogy különböző helyeken eltérően értelmezik a rendelkezést, ezért Mártonffy Béla szerint finomhangolni kellene a szabályozást a szállítmányozás zökkenőmentessége érdekében. Példaként említette, hogy egyes önkormányzatok továbbra is két hét karanténra kötelezik a külföldről hazatérő sofőröket helyi rendeletek segítségével. De a sofőrök is tartanak attól, hogy esetleg külföldön kerülnek karanténba, erre is megoldást kellene találni.

Továbbra is probléma, hogy a határforgalom lassú, ezek a kamionok viszont friss termékeket hoznak, ezért csökken az importált termékek mennyisége is. A nagybani piacon például a hazai termékek forgalma zavartalan, de az importé csökkenőben van - mondta Mártonffy Béla. Szerinte zöld folyosókkal kellene segíteni a kamionok gyorsabb mozgását Európában.

Mivel számos kertészeti vállalkozás olasz importból szerzi be a csomagolóanyagot, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként a tárolókban lévő jó minőségű magyar termékeket megfelelő kiszerelésben a boltokba juttassák. Ez Mártonffy Béla szerint járulékos probléma, amit mind a csomagolási, mind a logisztikai rendszer esetében később újra kell majd gondolniuk a vállalkozásoknak.

A magyar kertészet erősen exportorientált, a megtermelt zöldség-gyümölcs jelentős része külpiacokon talál gazdára, mivel több terem, mint a belföldi fogyasztás. Jelenleg az látszik, hogy a tradicionális exportpiacainkon keresleti piac várható, amit szeretnének a gazdák lehetőség szerint kielégíteni, részben a bevételi kényszer, részben a piacmegtartás miatt - mondta Mártonffy Béla.

A szántóföldi növénytermesztésben csak kisebb logisztikai gondok vannak

A szokottnál korábban kellett hozzálátni a tavaszi munkákhoz, amit megnehezítenek a koronavírus-járvány miatt előállt logisztikai nehézségek, fennakadások a vetőmag vagy a műtrágya kiszállításában, noha ezek zömében Magyarországról származnak. A nagykereskedők ugyanis többségében még a tél folyamán beszerezték és raktározták ezeket.

Sajnos rémhírek is elterjedtek egyes termékek hiányáról - mondta az InfoRádiónak Petőházy Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Szavai szerint lehet, hogy idén a szokottnál több kreatív megoldásra lesz szükségük a termelőknek, de igyekeznek a tudásukhoz és a lehetőségeikhez képest a legjobban elvégezni a munkájukat. A kiszállításban lehetnek kisebb, lokális problémák, és előfordulhat, hogy egyes termékek hiányoznak majd.

Most a legfőbb kihívás a szántóföldi növénytermesztésben az elnök szerint a tavaszi munkacsúcs levezénylése, és bízik benne, hogy aratásra rendeződik a helyzet, és akár őszre vagy télre visszatér az élet a normális kerékvágásba. A tavaszi munkák elvégzéséhez szükséges gépkezelői állomány rendelkezésre áll. Aratáskor is csak pár százalékkal nő meg az ágazat munkaerőigénye, főleg a szállítási kapacitás és a termények beraktározása terén. Bízik benne, hogy ezt a pluszkapacitást idén is be tudják majd vonni a betakarítási munkák során. Attól sem kell tartani, hogy a belföldi igényekre ne lenne elegendő az itt megtermelt gabona.

Jelenleg is 120 százalékos a kapacitásunk, amivel a belföldi igényt ki tudjuk szolgálni. Olyan lehet a boltokban, hogy például a kaviár hiánycikk, de magyar előállítású élelmiszer biztos, hogy lesz

- állítja Petőházi Tamás. Szerinte ha a belföldi kereslet tartósan növekszik, akkor a magyar szántóföldi növénytermesztők a kor kihívásainak megfelelően akár 10-25 százalékkal tudnák növelni a termésátlagaikat, és így akár 150-160 százalékos is lehetne a kínálat Magyarországon gabonából.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?