Megszólalt a hivatal: így támogathatjuk a magyar díszkertészeteket

Megszólalt a hivatal: így támogathatjuk a magyar díszkertészeteket

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is szeretne hozzájárulni a díszkertész szakma megmentésére irányuló országos összefogáshoz. Ennek szellemében a hivatal arra kéri mindazokat, akik dísznövény vásárlását tervezik, hogy részesítsék előnyben a hazai dísznövényszaporítóanyag-termesztők és -forgalmazók termékeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei koronavírus-járvány Hollandia után Magyarországon is jelentősen visszavetette a virágkertészetek működését. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a termesztők által már megtermelt, készre nevelt termékek idén aligha találnak gazdára. A díszkertészetek jelentős részének egész évre szóló bevétele veszhet el, amely jórészt a tavaszra időzített vágottvirágok, hajtatott tulipánok, nárciszok, árvácskák, százszorszépek, kaspós petúniák, muskátlik eladásából származik, olvasható a Nébih oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csatlakozva a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös, a dísznövénykertészek megmentésére irányuló kezdeményezéséhez, a Nébih is szolidaritásáról biztosítja az ágazat szereplőit. Ennek szellemében a hivatal arra hívja fel a dísznövényt vásárolni szándékozók figyelmét, hogy a hazai termékek legbiztosabb lelőhelyei a hazai kertészetek és árudák.

A Nébih honlapján megtalálható azon magyar székhelyű dísznövényszaporítóanyag-termesztők (DT) és -nagykereskedők (DN) neve és címe, akik a Nébih közhiteles nyilvántartásában szerepelnek. A forgalmazói listán helyet kaptak a legjelentősebb egy- és kétnyári dísznövénytermesztők, a szabadföldi évelő- és vízinövény-termesztők, a dísznövény vetőmagtermesztők, valamint nagyszámú díszfaiskola. A "nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag termesztők és nagykereskedők" folyamatosan frissülő listája az alábbi linken érhető el.

Tekintettel arra, hogy a listán szereplők mindannyian a Nébih és a növénytermesztési hatáskörben eljáró kormányhivatalok rendszeres ellenőrzése alatt állnak, termékeik garantáltan megfelelő minőségűek, forgalmazói tevékenységük jogszerű, és a vásárolt termékekhez szaporítóanyag-kísérő okmányt tudnak biztosítani.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy a hazai díszkertészeket a Magyarországon termesztett virágok vásárlásával lehet a leginkább támogatni. Mindenkinek érdemes tehát odafigyelnie arra, hogy vásárláskor lehetőleg ne a külföldi eredetű árukat emelje le az áruházak polcairól. A termékek csomagolásáról általában leolvasható a származási helyük, de erre utalhat az idegen nyelvű megnevezés vagy a külföldön kiállított növényútlevél is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?