Nem kíméli a gazdákat az időjárás: kritikus a szárazság a magyar földeken

Nem kíméli a gazdákat az időjárás: kritikus a szárazság a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét fagyos reggelei komoly károkat okoztak a magyar gyümölcsösökben, több helyen a kajszitermés nagy része teljesen elfagyott. Ugyanakkor nemcsak ez okoz problémát a gazdáknak, a kemény mínuszok után ugyanis a szárazság is keresztbe tehet az idei terméshozamnak. Közel egy hónapja nem érte el hazánkat komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna, és az előttünk álló héten sem lesz számottevő eső, pedig a száraz, poros felszínű talajoknak nagy szüksége lenne a csapadékra. Ugyanakkor jó hír, hogy az elmúlt két hétben tapasztalt kemény fagyok a héten már nem várhatók, a száraz talajú, fagyzugos területeken is csak gyenge fagyok valószínűek a hét első felében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napos, száraz időjárás volt jellemző a múlt hét második felében hideg reggelekkel - írja a met.hu. Egyáltalán nem esett csapadék az országban, a hét első felében is csak vékony lepelnyi hó hullott többfelé. A talajok felszíne tovább száradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a kritikus 40%-os érték alá csökkent. A tavaly ilyenkor tapasztalt hasonlóan száraz időjáráshoz képest most annyival jobb a helyzet, hogy a csapadékosabb télből adódóan a 20 cm-nél mélyebb talajrétegek vízellátottsága az idén lényegesen kedvezőbb, az 50-100 cm közötti rétegben telítettek vagy telítéshez közeli állapotban vannak a talajok. Bár a hajnali fagyok napról-napra gyengültek, a nappali felmelegedés pedig erősödött, a hideg reggelekből adódóan az átlaghőmérséklet továbbra is elmaradt a sokéves átlagtól. A legalacsonyabb minimumhőmérséklet rekordja szerda és csütörtök után pénteken is megdőlt, a fagyzugos területeken ezen a napon is -5; -8 fokig hűlt a levegő. Az 5 cm-es talajhőmérséklet jellemzően 8 és 10 fok között alakul, a legnagyobb hőingású, száraz talajfelszíneken melegebb ennél.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hűvös idő ellenére már fejlődésnek indultak az őszi kalászosok, és a repce is. A búza többnyire a bokrosodás vége, dél felől egyre nagyobb területen a szárbaindulás fenológiai fázisában jár, a repce is a szárnövekedés állapotában van. A hideg ezekben a növényekben nem okozott kárt. A már virágzó illetve sziromhullás fázisában levő csonthéjas gyümölcsfákat azonban a múlt héten több alkalommal, a fagyzugos területeken akár négy reggelen is érte károkozó, kemény fagy. A kapás növények esetén a száraz talaj okoz gondot. A talajhőmérséklet lassan eléri a vetéshez szükséges értéket, de a magágy előkészítése sokfelé száraz, poros talajon történik.

Forrás: OMSZ

Az előttünk álló héten jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat. Péntekig zavartalan napsütésben lehet haladni a tavaszi munkákkal. Pénteken súrolja térségünket egy hidegfront, melynek hatására kissé több lesz a felhő aznap és a hétvégén, de csapadék továbbra sem várható. A talajok felszín-közeli rétegének nedvességtartalma tovább csökken. Fokozatosan melegszik az idő, gyenge fagyok a fagyzugos területeken fordulhatnak elő még a hét első felében, az ország nagy részén azonban fagymentesen alakulnak a hajnalok. A legmelegebb órák hőmérséklete egyre nagyobb területen alakul 20 fok fölött, az említett hidegfront is csak kismértékű lehűlést okoz. Az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga már a hét közepén meghaladja a 10 fokot, a hét végén pedig várhatóan 12-14 fok között alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?