Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit most a növényvédő szerekről tudni kell

Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit most a növényvédő szerekről tudni kell

agrarszektor.hu
Az utóbbi időben az élet sok területén kell felkészülni a változásokhoz, kihívásokhoz történő alkalmazkodásra, és ez kulcsfontosságú mind a társadalom, mind a mezőgazdaság számára. Új korszakába lépett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Növényvédelmi Szövetség együttműködése is. A két szervezet egyik fő feladata bemutatni a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer termelés, ezen belül is a növényvédelem, a növényvédő szerek helyét, szerepét, segíteni a témával kapcsolatos tévhitek, félelmek eloszlatásában és beszélni a szerk felelős felhasználásának fontosságáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha frissen termesztett áruk láthatóak a boltok polcain, akkor az átlag fogyasztónak elsőre nem az élelmiszer-termelés kihívásai jutnak az eszébe. Az emberek sajnos sokszor megfeledkeznek róla, mi kell ahhoz, hogy naponta friss kenyér kerüljön az asztalra, illetve egészséges takarmányt kapjanak az állatok, olvasható a NAK oldalán. Ez az elvárás azonban folyamatos kihívást jelent a mezőgazdasági ágazat, így a termelők számára, hiszen egyszerre kell hozzájárulniuk a gazdasági növekedéshez és a társadalmi jóléthez, miközben próbálnak megfelelni az egyre szigorúbb környezetvédelmi elvárásoknak.

A növényvédő szerek hozzájárulnak a növényeket pusztító károsítók és betegségek elleni védelemhez, hasonlóan a humán- és állatgyógyászatban használt készítményekhez. Az Európai Unió azonban évek óta folyamatosan szigorítja a növényvédőszer-engedélyezés és -felhasználás szabályait, amely mostanra a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer. A szabályozás jellege is változik, így a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése, illetve kizárása esetenként már nem is a kockázati tényezők szakszerű értékelésén, hanem a félelmeken, a veszélyérzeten és a közhangulaton, valamint és az ezekből származó politikai döntéseken alapszik.

Mennyire jó üzlet a növényvédő szer és mi határozza meg a piaci árakat? A növényvédőszer-gyártók növényvédelmi kutatási-fejlesztési munkájuk során, egy-egy molekula fejlesztésekor annak hatékonyságára, a hasznos élő szervezetek kímélésére, a környezetvédelemre, az alkalmazás során fellépő kockázatokra, a lebomlási folyamatokra és az esetleges növényvédőszer-maradékok toxicitásának vizsgálatára vonatkozó kutatások sorozatát végzik el. Egy hatóanyag engedélyeztetéséhez átlagosan több mint 12 év fejlesztés, és több mint 200 millió Euró befektetése szükséges.

Olcsó vagy drága? A növényvédőszer-engedélyeztetés, és -felülvizsgálat az egyik legszigorúbban szabályozott terület az Európai Unióban. A kutatást-fejlesztést, a gyártást, a csomagolást, majd a készítmények célba juttatását végző logisztikai láncot szigorúan szabályozzák. A gyártók és az iparág tagjai elkötelezettek az innováció és az integrált növényvédelem mellett. Alapvető pont, hogy a növényvédő szereket megfelelő dózisban használják, nem szabad sem többet, sem pedig kevesebbet felhasználni, mint amit a meghatározott mennyiségi tartomány előír. Ugyanolyan kockázatos, ha többet használunk, mint ha kevesebbet, mert ekkor - egyebek mellett - kialakulhat a kár- és kórokozók rezisztenciája is. Általánosságban elmondható, hogy a fenntartható, integrált növényvédelmi megoldások (melyek között számos biológiai, fizikai és agrotechnikai módszer megtalálható), valamint a szakszerű és okszerű növényvédelem sokkal hatékonyabb megoldást jelent a negatív környezeti hatások csökkentésére, mint a növényvédőszer-hatóanyagok indokolatlan, tudományos alapokat nélkülöző betiltása.

A növényvédő szerek okszerű és szakszerű használata nélkül jelentős termésveszteségeket is kénytelenek elkönyvelni a gazdák, amely a megtermelt élelmiszer mennyiségének drasztikus visszaesését és végső soron az élelmiszerek drágulását vonhatja maga után. A beporzók pusztulása mellett ez is jelentősen veszélyezteti az élelmiszer-termelés jelenlegi szintjének fenntarthatóságát. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint a globális terméshozamok akár 40%-a elveszhet éves szinten a különböző károsítók miatt, a növényvédő szerek használata nélkül ez a mennyiség pedig akár duplájára is nőhet. A terméskiesés a megfelelő növényvédő szerekkel, illetve ezek felelős használatával nagy mértékben csökkenthető.

A fejlődő országokban ezek a veszteségek különösen súlyos hatással lehetnek az élelmezésbiztonságra és a gazdálkodók megélhetésére, ezt mutatja többek között a növényvédő szerek iránti kereslet. Az összes érintetteknek, a gyártóknak, a kormányoknak és a hatóságoknak többet kell tennie a növényvédő szerek biztonságos és felelősségteljes használatának biztosítása érdekében, ami nem tiltást, hanem tudásátadást és szemléletformálást jelent.

A növényvédő szereket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hat kategóriába sorolja veszélyesség alapján, ezek:

  • Ia: Fokozottan veszélyes,
  • Ib: Nagyon veszélyes,
  • II: Közepesen veszélyes,
  • III: Enyhén veszélyes,
  • U: Nem veszélyes,
  • O: Forgalomból kivont hatóanyag.

Az úgy nevezett HHP-k ezen besorolás Ia és Ib kategóriáját képviselik. Amennyiben a felhasználó az általa használt növényvédő szert annak engedélyokiratában feltüntetett módon alkalmazza, úgy nem jelent elfogadhatatlan kockázatot, nem okozhat emberben, természetben károsodást.

A világ különböző részein, országaiban alkalmazott növényvédelmi gyakorlat akár az EU-s, de legfőképp a magyar szabályozással és gyakorlattal nehezen összehasonlítható. A növényorvosok, növényvédelmi szakmérnökök, akik általában egyben az egyik legelkötelezettebb környezetvédők, biztosítják a szaktudásukkal, hogy a növényvédő szerek ne okozzanak sem környezeti, sem egyéb problémát a felhasználásuk során, hanem a termelők és a fogyasztók egészségének védelmét szolgálják, a gazdák versenyképességének biztosítása mellett.

A növényvédő szerek használatát szigorú uniós előírások szabályozzák. A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok legtöbbször nem kerülnek be az élelmiszerekbe. Ha mégis bekerülnek, akkor szigorú szabályoknak kell megfelelni a növényvédőszer-maradékokkal kapcsolatban, a maximális növényvédőszer-maradék szinteket ugyanis általában százszoros biztonsági faktor beépítésével határozzák meg azzal a viszonyítási alappal, hogy azok sem egyszeri nagy mennyiség, sem élethosszig tartó fogyasztás esetén sem okozhatnak a szervezetben károsodást.

Magyarországon a növényvédő szerek engedélyezésért felelős hatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), melynek honlapján az engedélyezett növényvédőszer-engedélyokiratok, legújabb információk és természetesen a statisztikák is évekre visszamenőleg elérhetők. A Növényvédelmi Szövetség és a NAK nyitottak a párbeszédre és elkötelezettek a tényeken alapuló döntéshozatal és tájékoztatás biztosításában. A tiltó rendelkezések következménye várhatóan ugyanis inkább növelni, mintsem csökkenteni fogja a növényvédő szerek felhasználását, ugyanis a felmerülő és fokozódó problémákra csak kevésbé hatékony megoldások állnak majd a gazdák rendelkezésére. Ne felejtsük el, Paracelsus, a híres középkori orvos és polihisztor véleményt sem, amely szerint "Minden méreg. Egyedül az adagolás teszi, ha valami nem az."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02