Súlyos a helyzet: az utolsó pillanatban érkezhet meg az eső a földekre

Súlyos a helyzet: az utolsó pillanatban érkezhet meg az eső a földekre

agrarszektor.hu
Már csak bő egy hétig bírnák csapadék nélkül a jobb állapotú őszi vetések is, akkora a vízhiány jelenleg a hazai földeken. Az előrejelzések szerint a héten érkezhet néhány milliméter eső, ami mentőöv lehet a gazdák számára, a jó terméshez azonban a tavalyihoz hasonló, csapadékos májusra is szükség lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha csak az a napi 2-3 milliméter csapadék hullik a héten, amit a meteorológusok jósolnak, már annak is örülni fognak a gazdák - jellemezte a hetek óta tartó csapadékhiányt a Világgazdaság kérdésére Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. A szakember a szárazságot a magyarországi növénytermesztők állandó problémájának nevezte. A GOSZ adatai szerint országosan szinte egyöntetűen 80 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból. Ennél csupán Baranya megyében és a környékén jobb a helyzet, ahol mintegy 30 milliméter körüli a vízdeficit. Tavaly ugyanebben az időszakban a mostaninál nagyobb vízhiányról számoltak be a növénytermesztők, de akkor a május bőséges esőt hozott.

Forrás: MTI/Varga György

Tapasztalatai szerint az idén élesen elválnak az azonos talajadottságú és az ugyanannyi csapadékot kapott területeken belül azok a táblák, amelyekre sok tápanyagot juttattak ki, és víztakarékosan művelték a talajukat, azoktól, amelyeken ez nem így történt. Ám az biztos, hogy még a megfelelő tápanyaggal és a talaj vízpárologtatását leginkább megakadályozó technológiával művelt növények is legfeljebb hét-tíz napot bírnának ki csapadék nélkül.

Az ősszel vetett kalászosoknál az a probléma, hogy a gyökerük a felső 30 centiméteres talajrétegben van, ahonnan nagyon gyorsan eltűnik a víz. Az elmúlt napok meleg, szeles időjárása rendkívül kedvezőtlen volt e növények számára, ezért is lenne fontos a mielőbbi vízpótlás. Bár a repcének mélyebben van a gyökere, már ezen a növényen is látszik, hogy a normálistól elmaradt a fejlődése. Az őszi vetés idején még optimálisak voltak a körülmények, de az enyhe tél és a tartós hótakaró hiánya rontott a növények állapotán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?