Itt a rendelet: korlátozás nélkül nyitva lehetnek a virágüzletek a hosszú hétvégén

Itt a rendelet: korlátozás nélkül nyitva lehetnek a virágüzletek a hosszú hétvégén

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium kezdeményezésére, az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldják a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat - közölte Nagy István tárcavezető. Az érintett üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon - írja közleményben az Agrárminisztérium. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak. A tárcavezető kiemelte, a járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot - emelte ki az agrárminiszter.

A dísznövényágazat egyike a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektoroknak - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Agrárkamara ezért gazdaságvédelmi lépéseket sürgetett az ágazat megmentése érdekében - melyek időközben meg is valósultak -, továbbá a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára. Ebben a két szervezet azt kérte, hogy az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei. A dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd Ft-ot, ennek 70-80 százaléka általában - az idén a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban - március 15. és május 30. között realizálódott.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?