Brutális pénzekkel segítik a burgonyatermelőket Hollandiában

Brutális pénzekkel segítik a burgonyatermelőket Hollandiában

agrarszektor.hu
Hollandia kormánya 650 millió eurót biztosít a mezőgazdasági termelők a teljes csődtől való megmentésére és a koronavírus-járvány okozta veszteségek enyhítésére. Ebből az összegből körülbelül 50 millió eurót a burgonyatermelők támogatására fordítanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia a világ egyik vezető burgonyagyártója a gyorséttermi láncok számára - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A karantén-korlátozások miatt a legtöbb vendéglátóipari létesítmény világszerte bezárt. Ezért a holland burgonyavállalkozók képtelenek termékeiket eladni. A mezőgazdaság támogatása érdekében a holland kormány 650 millió eurót irányoz elő, amelyből 50 millió eurót burgonyatermelőknek szánnak, akik szerződései nem tarthatóak a koronavírus-világjárvány miatt. Ahogyan a Reuters korábban beszámolt róla, a közétkeztetési létesítmények munkájának karantén tilalma még legalább június 1-jéig fennmaradhat. Az ilyen korlátozások miatt a burgonyapiac teljesen összeomlott. Az elképzelés szerint a kereskedelmi veszteségeik 30%-át maguk a vállalkozók viselik, a kár fennmaradó 70%-át pedig az állam megtéríti.

Miközben Európa legtöbb részén a burgonyatermelés csökken, a hollandok szántóföldjeik csaknem 25%-át - mintegy 160 000 hektárt - burgonyával ültetik be, és a világrekordként számon tartott átlagos országos hozamuk meghaladja a 45 tonnát hektáronként. A burgonyaágazat erősen gépesített és mintegy 250 jóváhagyott fajta szerepel az ország fajtalistáján. Ezzel ma Hollandia a világ tíz legfontosabb burgonyatermelője közé tartozik, több mint 7 millió tonnás termeléssel.

A holland burgonyatermékeknek azonban csak a felét termesztik közvetlenül élelmezés céljából, körülbelül 20%-ot vetőburgonya, a fennmaradó 30%-ot pedig keményítő előállításához használják. A holland áruburgonya kb. 70%-át friss gumók és burgonyatermékek, például chips és liszt formájában exportálják. Hollandia a minősített vetőburgonya legnagyobb szállítója a világon, évente mintegy 700 ezer tonnás exporttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?