Végre megérkezik a várva várt eső, de nem mindenhol örülhetnek majd a gazdák

Végre megérkezik a várva várt eső, de nem mindenhol örülhetnek majd a gazdák

agrarszektor.hu
A hétvégi hidegfronthoz kötődően érkezett csapadék mindenütt jól jött a növényzet számára, sokfelé enyhült kissé a szárazság, bár a talaj felső fél méteres rétege még mindig jelentős területeken kritikusan száraz. A héten záporok többször is öntözhetik a talajokat, de ezek jellegéből adódóan továbbra is lesznek területek, ahol fokozódik az aszály, máshol azonban jelentős mennyiség is eshet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló hét első felében főként a déli, délnyugati országrészben, majd a hétvégén már többfelé hullott számottevő, 5 mm-t meghaladó csapadék, így az elmúlt 10 nap mennyisége jellemzően 10 és 15 mm között alakult az országban - írja a met.hu. Ennél kevesebb, 5-10 mm Budapest és Győr környezetében valamint az Alföld déli részén esett, többet, 15-30 mm-t pedig az északkeleti, keleti határszélen, a Körös mentén, a Dunántúl déli részén, és Mosonmagyaróvár környékén mértek. Nyíregyháza térségében például csak vasárnap annyi esett, mint április 1. óta összesen. Ez a tíz napos csapadékösszeg az idén tavasszal rekord soknak számít, azonban az ország túlnyomó részén így is elmarad, többnyire 10 mm-t meghaladó értékkel, a sokéves átlagtól. Ha az elmúlt 30 napot nézzük, akkor még mindig 10-50 mm közötti a hiány. 

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott sárossá is vált. A felső 20 cm nedvességtartalma is javult az egy héttel ezelőttihez képest, de még így is nagy területen, az ország közel felén 40% alatti. Hasonló a helyzet a felső fél méteres réteggel is, ahol továbbra is kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj a Dunántúl északi és keleti tájain és az Alföld jelentős területein is. A fél méternél mélyebb rétegekben még az őszi-téli tartalékoknak köszönhetően valamelyest jobb a helyzet, de folyamatos a nedvesség-vesztés.

A hőmérséklet a múlt hét első napjaiban még nyárias értékeket mutatott, majd szerdától több fokkal visszaesett, és a maximumok is csak 20 fok körül, kevéssel fölötte alakultak. Péntek hajnalban - mint az idén már sokadszor - ismét megdőlt a legalacsonyabb minimumhőmérséklet rekordja, az Északi-középhegység völgyeiben többfelé csökkent fagypont alá a hőmérséklet. A kicsit korábban jött Orbán-napi lehűlés reméljük az utolsó fagyokat hozta az idén tavasszal.

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa virágzik, a búza a kalászhányás fenológiai fázisban van, a repce pedig már elvirágzott. A kapás növények sokat fejlődtek egy hét alatt, általában már beálltak a sorok, a kukorica jellemzően 3-5 leveles, a napraforgó pedig 4-6 leveles állapotú. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet. A csapadékszegény területeken, illetve a rosszabb minőségű talajokon, vontatottabb volt a friss kelések fejlődése, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtást hozott, és hamar elvirágzott. A kukorica a szárazabb területeken mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári, esetlegesen aszályos időszak során még sokat érhet.

Az előttünk álló hét időjárását a hét elején és végén is magassági hidegörvények alakítják, ami kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A hétfői zivataros nap után még kedden is sokfelé várható több-kevesebb csapadék, majd szerdán és csütörtökön átmenetileg csökken a záporok valószínűsége. A jelenlegi számítások szerint a hét második felében ismét nő a csapadékhajlam. A heti összeg területi átlagban 5-15 mm között várható, de a záporos, zivataros jelleg miatt ebben nagy különbségek alakulhatnak ki. Megint lesz, ahol csak minimális esik, máshol pedig akár 30 mm-t meghaladó mennyiség is összejöhet. A szél főként a hét első felében erősödik meg többfelé, csütörtöktől inkább csak élénk lökések lesznek jellemzőek, illetve intenzívebb záporok, zivatarok környezetében erősödik meg a légmozgás. A hőmérséklet továbbra is kevéssel az átlagos értékek alatt alakul. Bár fagy már sehol sem várható, a minimumok 5 fok fölött, a maximum értékek pedig az elmúlt napokhoz hasonlóan 20 fok körül, kevéssel a fölött lesznek.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?