Hiába a milliárdok: bővítés helyett inkább korszerűsítik a szőlőültetvényeket a gazdák

Hiába a milliárdok: bővítés helyett inkább korszerűsítik a szőlőültetvényeket a gazdák

agrarszektor.hu
A hazai szőlőültetvények 2,5%-a újulhat meg az idén, a benyújtott pályázatok alapján 1536 hektár korszerűsítését tervezik a termelők. Az új telepítés ugyanakkor nem ennyire népszerű, a felmérések szerint ebben az évben az engedélyezhető 654 hektár helyett csupán 158,5 hektárnyi új ültetvény kialakítását kezdeményezték a szőlősgazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai szőlőültetvények mintegy 2,5%-a újulhat meg az idén, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint a termelők január 28-ig összesen 1536 hektár borszőlőültetvény korszerűsítésére nyújtottak be pályázatot, írta meg a Magyar Nemzet. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítását célzó támogatásnak köszönhetően hatékonyabbá tehető a termelés, amely hosszú távon növeli az ágazat versenyképességét.

A programban 2020-2023 között összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre. Az előző évekhez képest ugyanakkor ebben a ciklusban újdonságnak számít, hogy a nyertes pályázók a korszerűsítés költségeinek akár 75%-át is megkaphatják támogatásként. A HNT kezdeményezésének köszönhetően pedig lehetőség nyílt arra is, hogy az idős, de magas terméspotenciállal bíró ültetvények megújítását is kezdeményezhessék a tulajdonosok. A legnagyobb igény erre a tokaji, az egri, a szekszárdi és a villányi borvidékről érkezett.

Összességében pedig a kunsági és a mátrai borvidéken újulnak meg legnagyobb területen az ültetvények. A HNT honlapján olvasható tájékoztató szerint az Agrárminisztérium a tervek szerint szeptemberben újra megnyitja a szerkezetátalakítási pályázatot a borszőlőt termelő gazdaságok előtt, így újra benyújthatók lesznek a korszerűsítéssel kapcsolatos egyéni tervek. A támogatást egyébként fajtaváltáshoz, valamint az ültetvények áttelepítéséhez és a termesztéstechnológiai módszereinek javításához vehetik igénybe az érintettek.

Míg a meglévő ültetvények korszerűsítésére jelentős igény mutatkozik az ágazaton belül, a HNT felmérése szerint az új szőlőskertek kialakítását jóval kevesebben tervezik. Az új borszőlő-telepítésre vonatkozó engedélyezési szabályozás értelmében évente az előző évhez képest 1%-kal nőhet a szőlőültetvények területe az országban, az új engedélyeket pedig április 1-je és 30-a között adhatják be a termelők. Az előzetes adatok szerint az idén a gazdálkodók a betelepíthető 654 hektár helyett csupán 158,5 hektár új ültetvény létrehozására kértek engedélyt. A telepítéseket ugyanakkor a Vidékfejlesztési program is támogatja, a pályázatokat augusztus 31-ig nyújthatják be az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06