Lesújtó hír: a bogyós gyümölcsök piacát sem kímélte a koronavírus-járvány

Lesújtó hír: a bogyós gyümölcsök piacát sem kímélte a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány megnehezítette a globális bogyósgyümölcs-értékesítést is. A málna és a szeder még "megtalálta az utat" a kiskereskedelemben, de a ribiszkét ez idáig főképp a HoReCa-szektor vásárolta fel, így ezen a területen jelentős volt a vásárlóerő-kiesés. A legtöbb termőtájon jelenleg is tart e gyümölcsök betakarítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország: kedvezőtlen termelési feltételek

Magyarországon körülbelül 1250 hektár ribiszke, 160 hektár málna, és mindössze körülbelül 80 hektár szeder található. Az elmúlt években jelentősen csökkentek a területek: a drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem.

Hollandia: stabil málna-, kiszámíthatatlan szederpiac

A holland kereskedők szerint jelenleg nagyon jó a kereslet a holland málna számára, stabil és jó árképzéssel. A szederpiac kiszámíthatatlanabb, és az árak szokatlanok. Az elmúlt hetekben jó volt a kereslet a piros ribiszke számára, stabilizálódtak az árak is, de ez a terület szenvedte meg a legjobban a vendéglátó-egységek bezárását. Mivel egyre több termőtájon kezdik el a betakarítást, egyelőre nem világos, hogyan alakulnak az elkövetkező hetek kereslet-kínálati viszonyai.

Belgium: bajban a ribiszke

Itt is a ribiszke szenvedett a leginkább, mivel mintegy 80%-a vendéglátóiparba került volna. Az elmúlt hetek jó időjárása miatt több kiskereskedő is vásárolt málnát, szamócát és szedret, így szerencsére felvettek annyi mennyiséget, ami a bezárások miatt kiesett volna. Jelenleg a piaci bogyósgyümölcs-ellátás elegendő a kereslet kielégítéséhez, de nincs feltétlenül túlkínálat. Ennek eredményeként az árak normál szinten vannak.

Németország: korai málna, alacsony kínálat

Az első málna a hazai termelőktől május 25-én érkezett a német polcokra. Az értékesítés jó, de a kínálat továbbra is nagyon kicsi. Az árak magasak, ami részben a koronavírus elleni intézkedéseknek, valamint a munkaerő hiánya miatt megnövekedett termelési költségeknek köszönhető. A kereskedők szerint ezen felül idén a száraz időjárás is problémát jelenthet, ami nem kedvez ezeknek a gyümölcsöknek. A német termékek mellett portugál és holland áru is kapható jelenleg a német piacokon. A holland üvegházas termelés és az onnan való ellátás egyelőre stabil, ellenben a német betakarítás kezdetéről még nincs információ. Németországban is nő a bogyós gyümölcsök termelési volumene. Ennek feltűnő eleme a hagyományos nyílt ültetvények áthelyezése az úgynevezett alagutakba, különösen a málnánál. Ez egy időjárástól független, stabil körülmények között történő termelést is jelenthet, a jó holland példát látva. A hagyományos területeket ráadásul egyre inkább "szedd magad" területekként hasznosítják, így a fogyasztóknak több lehetőségük jut a málna természetes közegben történő szedésre.

Franciaország: málna a Pireneusi-félszigetről

Április óta leginkább Spanyolországból és Portugáliából szállítják a málnát a francia piacra. A portugál málna íze és mérete miatt különösen népszerű. A szezon nem indult szerencsésen, de stabilizálódik. Az árak jók és várhatóan a francia betakarítás is hamarosan megkezdődik.

Olaszország: ribiszke-túlkínálat

A szicíliai málnaszezon véget ért. A termelés Calabriában, Basilicatában és Venetóban folytatódik, és hamarosan Dél-Tirolban is kezdetét veszi. A minőség a nappali és az éjszakai hőmérsékleti különbségek miatt jó, de 2019-hez képest kisebb mennyiségek várhatók. Az árak jobbak, mint tavaly, de a spanyol, marokkói és olasz termékek idén komolyan versenyeznek egymással. A szeder esetében a termőtájak hasonlóképp alakulnak, ahogyan a piaci verseny is, az ár pedig megegyezik a 2019. évivel. A piros ribiszke esetében nagyon eltérő a helyzet. A válság kezdetén sok importőr raktárazta a ribiszkét, a kereslet viszont csökkent és most túlkínálat van a piacon, mert ez utóbbi itt is inkább a vendéglátás számára lett volna kelendő. Szicíliában néhány ribiszke termelő specializálódott, így meghosszabbíthatják a szezont, ami ezzel június végéig is tarthat.

Spanyolország: komoly verseny Marokkóval és Portugáliával

A spanyol málna időszaka idén a szokásosnál valamivel korábban kezdődött. Az árak nyomottak: alacsony a kereslet a Spanyolországból, a Marokkóból és Portugáliából származó nagy mennyiség miatt. A spanyol exportőrök szerint a marokkói és portugál verseny erősödik ebben az évben. Ráadásul kevésbé van hely a spanyol termékeknek, hiszen a célországokban (Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban) is megkezdődött a szezon. A koronavírus-válság miatt ráadásul kevesebb munkaerő állt rendelkezésre a spanyol málna szedésénél, így a minőségvizsgálatot és a csomagolást sem a szokásos szinten hajtották végre. A szeder fogyasztása továbbra is enyhén növekszik; azonban kevés az olyan termelő, aki a megfelelő fajtákat tudja kínálni, mint pl. amelyekkel az őszi és téli hónapokat is elláthatnák. Huelvában még áprilisban lement a csúcs: ebben az évben a szederszüret egy kicsit később kezdődött, és a mennyiségek egy időben érkeztek a piacra.

Lengyelország: a málna ára 12,5%-kal csökkent

A bogyósgyümölcs-ágazatban a fő probléma a területen dolgozók hiánya. Most, hogy ismét kinyílnak a határok, a málnatermelőknek több lehetőségük van. A szeder, a málna és a piros ribiszke általában a friss piacon kerülne forgalomba, ám ezek a koronavírus miatt nagyrészt még zárva vannak. A lengyel fogyasztók nagy része csak hetente egyszer vásárol, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a kontaktust, ami negatív hatással van a bogyós gyümölcsök értékesítésére is. Ez már jól látszik, hiszen a belföldi és az importált málna ára is 12,5%-kal csökkent. Lengyelország általában 105 000 -129 000 tonna málnát takarít be, kb. 27 000 - 29 000 hektárról, azonban az elmúlt hónapok időjárási viszontagságait még nem vették figyelembe az idei évi becslésekhez.

Kína: indul az új gojibogyó-szezon

A hosszú távolság, a magas árak és az a tény, hogy a málna nem igazán népszerű a kínai lakosság körében, és összességében alacsony szinten tartja a behozatalt. A málnát csak néhány faluban termesztik, és a betakarítás jelenleg csak most kezdődik. Ezeket azonban a turistáknak, nem pedig a kereskedelemnek szánják.

Kínában a goji bogyók sokkal népszerűbbek. A koronavírus-válság idején a bogyó értékesítése az országban szinte teljesen leállt, de május óta ismét élénkül. A goji bogyó körülbelül 8-9 dollár/ kg áron került értékesítésre az Egyesült Államokban és 10-11 euró/kg áron az európai piacra, így az árak megegyeztek a tavalyi szinttel. Jelenleg nagy a kereslet a goji bogyókra a tengerentúli piacon is. A terméket gyorsan értékesítik, ezért nincs sok készleten. Néhány méret már elfogyott; az új szezon azonban a jó betakarítási eredményeket mutat a fő termelési régiójában, Ningxiában. A fekete goji bogyók is egyre népszerűbbek, különösen Japánban.

Észak- és Dél-Amerika: alacsony készlet, magasabb termelési költségek

A szederállomány jelenleg kicsi. Mexikóban nemrég fejezték be a betakarítást, Grúzia szedrei csak a múlt héten kerültek a piacra, és várhatóan egy hónapig stabilan ellátja majd. Grúzián kívül Észak-Karolinából és Guatemalából pótolják a készleteket. Kaliforniában a volumen várhatóan június végén tetőzik. A területek bővülése miatt úgy tűnik, hogy a betakarított mennyiség is meghaladja majd a 2019. évit. Évente kétszer szüretelnek: ősszel lesz az évi második szüret, amely augusztusban kezdődik és várhatóan szeptemberben tetőzik majd. Az elmúlt két hónapban alacsonyak voltak az árak, sok kereskedő leállította az importot Mexikóból. A kereslet most ismét növekszik, valamivel magasabb árakkal, mint tavaly.

A piros ribiszke nem igazán népszerű az Egyesült Államokban, így a termelés kicsi. Az elérhető készleteket a fogyasztók frissen vásárolják fel, főként otthoni befőzésre.

A málnabetakarítás most ért a csúcsához Kaliforniában, a termelési szint várhatóan hasonló lesz a tavalyi évivel. A kaliforniai Watsonville-ből és Mexikóból is érkeznek szállítmányok. A málnapiac nagyon ingatag, az árak 10-12 dollár/kg-ra (8,90 - 10,70 euró) estek, majd hirtelen ismét 18-24 dollár/kg-ra (16 - 21,40 euróra) emelkedtek. A málna iránti kereslet ebben az évben nagyon eltérő volt a koronavírus miatt, ami megnehezíti a felmérést, de most úgy tűnik, hogy a piac újra felélénkül.

Kolumbiában még néhány hét van vissza a szezon kezdetéig. Abban bíznak, hogy a szamócával azonos ütemben és mennyiségben fogy majd a málna is, így nem lehet baj. Kanadában az ár várhatóan 20-25%-kal emelkedik a magasabb előállítási költségek miatt; ez részben a koronavírus-protokollok következménye, de emellett a bogyós gyümölcsök előállítási önköltsége is évek óta növekszik, amit most talán beépülhet az árba.

Mexikó: rendellenes áringadozások a piacon

Május általában a málnabetakarítás csúcsidénye Közép-Mexikóban, a szeder esetében ugyanez áprilisra tehető. Idén Mexikó is munkaerő problémával küzdött, de a készletek általában stabilak maradtak. A málna és a szeder főszezonja itt lassan véget ér, de szeptemberben a második betakarítási hullámmal folytatják az évet. Ráadásul van néhány termelőjük, akik már biztosítani tudják a folyamatos áruellátást - a két betakarítási főszezon között is - kisebb mennyiségekben. A mexikói termelők már a koronavírus hatása előtt is foglalkoztak a piac szokatlan áringadozásaival; a vírus azonban még rosszabbá tette a helyzetet.

Ausztrália: növekszik a belföldi piac

Ausztrália csak kis mennyiségeket termel, de a tavalyi évben továbbra is jelentős, közel 37%-os piaci növekedés történt. Az ausztrál termelést elsősorban a belföldi piacra szánják, nincs exportja. Főként málnát és szedret termelnek, kis mennyiségben néhány különleges hibridet (Boysenberry, Silvanberry). A termelést az egész országban és egész évben végzik, a legnagyobb termelői egység a déli országrészben található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?