Idén sem ússzuk meg: rohamosan szaporodnak a poloskák, érik az újabb invázió

Idén sem ússzuk meg: rohamosan szaporodnak a poloskák, érik az újabb invázió

agrarszektor.hu
Augusztus első dekádjában a sokéves átlagnak megfelelően alakult az időjárás. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok körül vagy kissé felette járt, éjszaka sem hűlt a levegő 20 fok alá. A hónap elején csapadékfront vonult keresztül az országon, gócosan nagy mennyiségű esővel, helyenként jégesővel.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyol csiga felszaporodásának - írja a magyarnovenyorvos.hu. A kártevő válogatás nélkül rágja csutorára kedvenc zöldségnövényeit, védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. A zöldségféléken túlmenően nem kímélik a dísznövényeket sem, rájárnak a lehullott gyümölcsökre is. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, más, "szelíd" módszereket is bevethetnek a kártevő ellen. A régi, bevált összegyűjtés, sörcsapda, mészpor mellett kiváló hatékonysággal vonzza a tejsavó is a csigákat. Gyűjtsünk össze minél többet, hogy lehetőleg kevesebb teleljen át.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is. A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni. A zöld vándorpoloska mellett most kevesebb az ázsiai márványos poloska, pedig az előző évben az utóbbiból volt több.

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok fúrólégy és a foltos szárnyú muslica ellen. Ez utóbbi kártevő most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja. A védekezést itt is nehezíti a folyamatos érés, ezért aki teheti, inkább vörösboros illatcsapdával gyérítse a kártevőt.

A korai érésű szőlőfajták már szedésre érettek, megkezdődött a Csabagyöngye szürete. A párás meleg egyaránt kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának is, de a csonkázatlan, zárt szőlőben a szürkerothadás is háborítatlanul képes fertőzni. A szőlőmolyok most nem károsítanak, de a friss oldalhajtásokon ismét feljövőben van a szőlőlevél gubacsatka, illetve a peronoszpóra tünetei is itt terjednek.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet. Ezért, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03