JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Jelentős visszaesés várható a citrusfélék termelésében és feldolgozásában, írta meg Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A becslések szerint ezért elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyok okolhatóak, írta meg a NAK.
A narancs globális termelése várhatóan 7,8 tonnát csökken (46,1 millió tonnára). A visszaesés fő oka a kedvezőtlen időjárás Brazíliában (-19%) és Mexikóban (-45%). Ennek következtében a fogyasztás, a feldolgozásra szánt gyümölcs és a friss export mennyisége szintén alacsonyabb lesz. Ezzel párhuzamosan a globális narancslé-előállítás az előrejelzések alapján 23%-al, 1,6 millió tonnára fog mérséklődni. A narancslé-fogyasztás várhatóan továbbra is egyenletes marad, habár a globális kereskedelem némileg alacsonyabb lesz.
A mandarin globális termelése várhatóan 400 ezer tonnával esik vissza (31,6 millió tonnára). Az Európai Unióban, Marokkóban, Törökországban és az Egyesült Államokban tapasztalható csökkenést a kínai termelés emelkedése némileg ellensúlyozhatja. Az alacsonyabb készletek miatt a termelés és az export egyaránt visszaeshet.
A Mexikóban és az Egyesült Államokban tapasztalt kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a globális grépfrút-termelés, becslések szerint, 6,7 millió tonnára csökkenhet. A fogyasztás várhatóan enyhén mérséklődik, míg törökországi növekedésnek köszönhetően az export magasabb lesz.
A globális citrom- és limetermelés 975 ezer tonna visszaesés mellett 7,6 millióra csökken az Argentínában, az Európai Unióban, Mexikóban, Törökországban és az Egyesült Államokban tapasztalható elmaradások következtében. A rendelkezésre álló készletek apadásával a fogyasztás, a feldolgozásra szánt gyümölcs és az export mennyisége egyaránt csökken. A globális citrushelyzetről további információk ezen a linken olvashatóak.