Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

agrarszektor.hu
Néhány éve a dísznövény szaporítóanyagok GMO-vizsgálata is része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos mintavételi tervének. Az új vizsgálati szempont rendszeresítése azután vált indokolttá, hogy 2017-ben az Európai Uniós piacokon genetikai eljárással módosított petúnia fajtákat zártak ki a forgalomból, ami hazánkban termesztett növényeket is érintett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az éves mintavételi terv összeállításakor a legfontosabb szempont a vizsgált faj, növénycsoport kijelölése, amit kockázatértékelés alapján, a rendelkezésre álló releváns ismeretekre, a szakirodalomra és a GMO-adatbázisokra támaszkodva végeznek a Nébih szakemberei. A 2020-as GMO-vizsgálatok "célkeresztjébe" a cserepes szegfű (fajtól függetlenül) került. A döntésnél az alábbi szempontokat vették figyelembe a szakemberek:

  • a vágott szegfűnél (Dianthus caryophyllus) már ismert genetikai módosítás,
  • a cserepes szegfű fajták termesztésben elérhető jelentős száma és változatossága, illetve az utóbbi időben megnövekedett nemesítési eredmények nagy száma miatt fennáll a nemesítések között előforduló genetikai módosítás esélye.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az ellenőrzés-sorozatba öt megyei kormányhivatal munkatársai kapcsolódtak be, akik 2020. január 15-től február 26-ig mintegy 95 mintát (81 fajtából) vettek. A mintákat a Nébih laboratóriuma vizsgálta.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A mintavételek helye

A cserepes szegfű szaporítóanyagok palántáját alapvetően a magyar dísznövény szaporítóanyag-forgalmazók egy szűk köre hozza be Nyugat-Európából. A mintavételnél ezekre a nagykereskedőkre koncentráltak a szakemberek. A vizsgált 10 üzem közül 7 nagykereskedő, 3 termesztő volt. A mintavételek tehát az összes olyan helyet lefedték, ahonnan GMO-s szaporítóanyag érkezhet hazánkba.

Egy-egy mintavételi helyen, a fellelhető fajták mennyiségének arányában, a felügyelők 5-21 db mintát vettek. A származást igazoló úgynevezett Szaporítóanyag-kísérő okmányokból megállapítható, hogy az összes, az adott időszakban hazánkba beérkező cserepes szegfű palánta a Dümen Gmbh (DE), a Selecta Klemm GmbH & Co. Kb. (DE), a Syngenta Seed BV (NL), és az Elsner pac Vertiebsgessellschaft mbH (DE)-től, azaz Németországból és Hollandiából származott.

A vizsgálatok

A laboratóriumban a mintákat PCR-vizsgálatnak vetették alá, a szegfűnél eddig ismert módszertani elemek és nemzetközi segédletek alapján. (A vizsgálatok eredménye kizárólag a vizsgálatban elvégzett paraméterekre vonatkozik.) A Nébih 2020-as cserepes szegfű GMO-vizsgálata - mindenki számára megnyugtatóan - minden mintánál negtív eredménnyel zárult. Az ellenőrzött üzemeket a Nébih tájékoztatta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?