Megdöbbentő számok: nem veszik a növényvédő szereket a magyar gazdák

Megdöbbentő számok: nem veszik a növényvédő szereket a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Jóval kevesebb növényvédő szer fogyott júliusban Magyarországon, mint egy hónappal korábban, a legnagyobb mértékben, a gyomirtók forgalma esett vissza, de látványosan csökkent a kereslet a gombaölők és a rovarölők iránt is. Ezzel szemben a műtrágyák iránti igény jelentősen megnövekedett a júniusi értékesítéshez képest, volt olyan termék, amiből háromszor nagyobb mennyiséget adtak el júliusban a kereskedők, mint egy hónapja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beérkezett adatok alapján 2020 júliusában jóval kisebb volt a növényvédő szerek forgalma az előző hónaphoz képest - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A gombaölők és a rovarölők iránti kereslet kevésbé mérséklődött, míg a gyomirtók forgalma a harmadára esett vissza. Az előző év azonos időszakát vizsgálva megállapítható, hogy idén júliusban gombaölőkből közel a fele, rovarölőkből valamivel több mint a másfélszerese fogyott, gyomirtókból pedig 20 százalékkal többet vásároltak a gazdák. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Force 1,5G és a Roundup Mega voltak, amelyek tavaly júliusban is a legnagyobb volumenben fogytak. Az értékesítési árak a vizsgált időszakban valamelyest emelkedtek, átlagosan 1-4 százalékkal, egyedül a Pulsar 40 ára növekedett nagyobb mértékben, közel 10 százalékkal. A Pictor SC és a Biscaya szerek árai ezzel szemben csökkentek. Az előző év júliusi árakhoz képest a megfigyelt szerek árai a tárgyhónapban jellemzően magasabbak voltak, néhány termék kivételével. A legnagyobb áremelkedést a Lumax SE könyvelhette el.

Megnövekedett ugyanakkor a műtrágyák iránti kereslet júliusban az egy hónappal korábbi értékesítéshez képest, köszönhetően az őszi talajerő-utánpótlási munkálatok közeledtének. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt. A kereskedők legalább háromszor nagyobb mennyiséget adtak el júliusban, mint júniusban. A különböző műtrágyaféléknek az előző év azonos időszakához viszonyítva is magasabb volumenű volt az értékesítése. A termékek értékesítési árai tekintetében jelentős áresés volt tapasztalható a vizsgált időszakban, a legnagyobb árcsökkenés a MAS esetében történt. Az ammónium-nitrát és az NPK értékesítési ára is nagyobb mértékben esett vissza a korábbi hónap árához mérten. Az elmúlt év júliusi áraihoz képest is az árak idén júliusban jóval alacsonyabb szinten alakultak. A MAS mintegy 18 százalékkal lett olcsóbb, míg az összetett műtrágyák közül a MAP ára esett vissza jobban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?