Hiába az érlelő idő, ennek a növénynek sürgősen esőre lenne szüksége

Hiába az érlelő idő, ennek a növénynek sürgősen esőre lenne szüksége

agrarszektor.hu
Hazánkban a meleg, száraz, csendes időjárás folytatódik a következő napokban is, mely kedvező az érési folyamatoknak, a betakarításnak és az egyéb mezőgazdasági munkáknak. Az elvetett repcének azonban csapadékra lenne szüksége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számottevő csapadék utoljára a múlt hét első napjaiban hullott az országban - írja a met.hu. Azóta csak a nyugati és az északi országrészben fordultak elő elszórtan záporok, zivatarok vasárnap és hétfőn, de az ország túlnyomó részén száraz időjárás volt a jellemző. A talajok a nyugati és az északi országrészben még nedvesek, az Alföldön, különösen a déli részén viszont egyre szárazabbak. A felső 20 cm-es réteg az előbbi területeken is sokat száradt az elmúlt napokban. A fölső fél méteres rétegben az Alföld déli részén egyre nagyobb területen már a 40%-ot sem éri el a talaj nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A kukorica a viaszérés fenológiai fázisában jár, további csapadékra már égető nincs szüksége. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődés időszakára, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A másik nagy terülten termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó az állományszáradás fázisában jár, többfelé megkezdődött a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünkre kedvező a meleg, száraz időjárás.Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz. A repce szempontjából már nem ilyen egyértelmű a helyzet: ahol még augusztus végén a földbe került a mag, ott megkapta a keléshez szükséges csapadékot a növény. A további fejlődéshez azonban most már esőre lenne szükség, különösen ott, ahol csak a múlt heti eső után került elvetésre a mag (pláne a déli országrészben, ahol nem esett akkor sem). Csapadéknak viszont a következő 6-8 nap során nagyon kicsi az esélye, úgy néz ki, hogy a repce szezonja sokfelé nehezen indul, vontatott, hiányos kelés és lassú kezdeti fejlődés vár rá.

Az előttünk álló 6-8 nap során lényeges változás nem valószínű időjárásunkban. Nagyrészt napos, száraz, csendes idő várható, többnyire gyenge vagy mérséklet légmozgással. A talaj tovább fog száradni. A hőmérséklet sem sokat változik egyik napról a másikra, a hűvös hajnalokat meleg, nyárias délutánok követik 30 fok közeli felmelegedéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?