Kezdődik a poloskainvázió: idén is pokollá teszik az emberek életét a büdös bogarak

Kezdődik a poloskainvázió: idén is pokollá teszik az emberek életét a büdös bogarak

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakot nagyrészt a késő nyári csendes, nyugodt, időjárási frontoktól mentes időjárás jellemezte. Csapadék az országban sehol sem esett, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius-fok körül mozgott, éjszakára viszont alaposan lehűlt az idő, több alkalommal 10 fok alá is esett a hőmérő higanyszála, ezért erős volt a harmatképződés. Az erős harmatképződés és a nagy hőmérséklet-különbség kedvezően alakítja az alma színeződését, melynek betakarítása folyamatosan tart, akárcsak a körtéé és a késői érésű szilvafajtáké. Tart a korai diófajták szürete is, írta dr. Aponyi Lajos is növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szedésre váró almaültetvényekben az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, pedig más években a lepkék repülése általában szeptember végéig is kitart. A szilvamoly rajzása a nyugati tájegységekben ugyan még tart, de csökkenő egyedszámban, másutt pedig alig-alig fordul elő lepke, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A keleti gyümölcsmoly csökkenő egyedszámban, de folyamatosan megjelenik a feromon csapdákban, de a napi fogás a korábbi százas nagyságrendnek már csupán a töredéke. A folyamatos szüret miatt már csak a birs van veszélyben, mert annak az érése még csak a hónap vége felé várható. A dióültetvényekben a szüretkezdet ellenére még tart a nyugati dióburok-fúrólégy repülése, de a korábban tapasztalt több százas nagyságrend mára lecsökkent 15-40 darabra. Megemelkedett viszont a megfeketedett és foltos termések száma a fákon, erősödött a fertőzött dió hullása, melyekből a kifejlődött légylárvák folyamatosan távoznak a talajba, hogy bebábozódjanak.

A szőlő szürete most már folyamatosnak mondható. A tartós meleg kedvező a cukrosodási folyamatoknak, viszont könnyen eléghetnek a savak a termésben. A másodlagos hajtásvégeken továbbra is sok a lisztharmatos és peronoszpórás levéltünet, viszont a fürtök botrítiszes rothadása a csapadékmentes idő miatt megállt. A korábban felrepedt, megsérült bogyókon nagy tömegben repülnek az ecetmuslicák, a csökkenő mennyiségű táplálék miatt egyre nagyobb létszámban jelennek meg a foltosszárnyú muslicák is, pedig ez a kártevő nem tipikusan károsítja a szőlőt. A jelenlegi fogás igen jelentős, előfordul 150-200 darab is hetente az almaecetes és más típusú csapdákban.

A száraz idő kiváló környezet a zöld vándorpoloskák kártétele és szaporodása számára. Szinte élvezik a késői meleg időt, minden növényen megtalálhatók a fürge mozgású imágók és lárváik. A foltos paprika, padlizsán, paradicsom jelzi hihetetlen aktivitásukat. Amennyiben hűvösebbre fordul az időjárás, megkezdődik a kifejlett egyedek vándorlása a védettebb, fagytól megkímélt épületek irányába, ezért a lakások nyílászáróit célszerű szúnyoghálóval védeni, vagy pedig zárva tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?