Nem pihennek a károsítók a gyümölcsösökben: most nagyon oda kell figyelni rájuk!

Nem pihennek a károsítók a gyümölcsösökben: most nagyon oda kell figyelni rájuk!

agrarszektor.hu
A naptári ősz első dekádjának időjárása még a nyarat idézi. A nappali hőmérsékletek általában 25 Celsius fok körül mozognak, éjszaka viszont alaposan lehűl a levegő. Az alacsony éjszakai hőmérséklet miatt erős a harmatképződés. Frontok most nem befolyásolják hazánk időjárását, és a rövidtávú előrejelzés is ezt mutatja. A kellemes időjárás elősegíti a növények érési folyamatait, több növény betakarítása nagy erőkkel zajlik, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Így van ez a szőlő ültetvényekben is, ahol a korai fajták szürete folyamatos. A lisztharmat-fertőzés levéltünete a felső lombszintre szorult, a másodlagos hajtásokon most együttesen fertőz a peronoszpórával, de ezeken a leveleken erőteljesek a levélatka okozta torzulásos tünetek is, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az idén a kígyóaknás szőlőmoly-fertőzés a korábbi éveknél több gondot okoz az ültetvényekben, most a 4. nemzedék lepkerajzása zajlik. A viszonylag száraz idő ellenére meglehetősen magas a szürkepenész okozta fürtmegbetegedés, főként a vékony héjú szőlőfajtákon. A betegség terjedését elősegíti a darazsak rágása, ami más gyümölcsféléknél is megfigyelhető. A megrágott terméseken azonnal megjelenik a gyümölcsfertőző monília jellegzetes tünete.

Bogyós gyümölcsű növények közül most a szeder és a kétszer termő málna és a bodza termése van veszélyben, elsősorban a Drosophila suzukii tömeges jelenléte miatt. Az okozott kár óriási, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen a pettyesszárnyú muslica ellen. Ezen túlmenően a bogyók szürkepenészes rothadása viszi el a termés egy részét. Ribiszkében a lombozat egy része már lehullott az amerikai lisztharmat fertőzés következtében, de jelentős a vesszők deformáltsága is a kórokozó miatt.

Dió ültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása tovább folytatódik, bár a rajzás üteme csökkenő tendenciát mutat, a csapdák heti fogása mostanra 25-50 darabra esett vissza. Még most is megfigyelhetők friss szúrásnyomok a zöld burok felületén, de szétbontva a termésburkot fiatal és idős lárvákat is találunk. a termés belsejében még károsít az almamoly hernyója is, hiszen eddig az is folyamatosan repült a csapdákba, április eleje óta. Az augusztusi esőzések miatt felerősödött baktériumos- és gnomóniás fertőzés, a beteg levelek és részben a termés hullása megkezdődött ezeknél a fáknál. A beteg termések másik része a fán maradva mumifikálódik.

A meggy és cseresznyefák lombozatán egyre több a blumeriellás fertőzéstől származó levélfolt, illetve helyenként erőteljes korai lombhullás kezdődött el a betegség miatt. Ebben az esetben a kontakt hatású készítményekkel meggátolható az idő előtti lombvesztés, mely kihatással van a jövő évi rügyek egészségi állapotára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?