Vitaminbombák a magyar erdőkben: ezekből a gyümölcsökből érdemes most betárazni

Vitaminbombák a magyar erdőkben: ezekből a gyümölcsökből érdemes most betárazni

agrarszektor.hu
Az egészség megőrzése a legfontosabb pandémia idején. Az ember sokat tehet ennek érdekében, ha rendszeresen kirándul, s még többet, ha erdei vadgyümölcsök is szerepelnek étrendjében. A Pilisi Parkerdő nyár végi, őszi gyümölcsei közül a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba. Annak sincs akadálya, ha valaki nem csak megkóstolni szeretné ezeket, hanem haza is vinne belőlük, igaz erre csak korlátozott mennyiségben van lehetősége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Pilisi Parkerdőben nyár végén, illetve ősszel érnek a berkenyék, a húsos som, a csipkebogyó, a feketebodza, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és a vadkörte is. Ezekből a gyümölcsökből és termésekből különleges zamatú ételeket és italokat lehet készíteni, emellett támogatják az egészség megőrzését is, mivel természetes formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A felsorolt gyümölcsök közül kiemelkedik a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som, mert valóságos vitaminbombának számítanak, tudhattuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből.

Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt. A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

"Őszi éjjel izzik a galagonya..." (Kép forrása: Getty Images)

Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea a mostani stresszes időszakokban megelőzheti a szívműködés zavarait.

Hazánk helység- és családnevei is igazolják, hogy a nyár végén érő őshonos húsos som régóta kedvelt növény Magyarországon. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörösterméseket gyűjteni.

Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdőben is külön engedély nélkül lehet - személyes felhasználásra - vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a kérelmező feladata!

Az eredei gyümölcsök gyűjtögetésével kapcsolatos bővebb információ ezen a linken, a Pilisi Parkerdőben található - a cikkben megemlített - vadgyümölcsökről további tudnivalók pedig ezen az oldalon olvashatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?