Súlyos problémák a krizantémbizniszben: lerántotta a leplet a magyar termesztő

Súlyos problémák a krizantémbizniszben: lerántotta a leplet a magyar termesztő

Bõle István
A krizantémvásárlásban nagyon lassan változnak a vásárlási szokások, hiába volt ugyanis már 15 évvel ezelőtt színben és formában is óriási a választék, a vevők többsége a nagy virágú fehér vagy sárga változathoz ragaszkodott. Mostanában ugyanakkor gyorsan csökken a hagyományos fajták részaránya, és kilépett a krizantém a "csak temetővirág" kategóriából is. Az idei szezon - a pandémia miatt - viszont nem volt a hazai krizantémtermesztők álma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nagyban termelő magyarországi kertészetek a krizantém-szaporítóanyag legnagyobb részét Hollandiából vásárolják. Az idén tavasszal viszont eddig soha nem tapasztalt zavar volt a megrendeléseik teljesítésében. Egyes fajtákra hiába vártak. Gyakori volt a több hetes késés. (Előfordult, hogy emiatt már vissza kellett utasítani az átvételt, mert október közepéig remény sem volt a virág kinyílására.) Az sem volt ritkaság, hogy nem a várt fajta volt a szállítóládákban. A holland szaporítóanyag termelők a zavart azzal indokolták, hogy náluk a kézi munka zömét végző kelet-európai vendégmunkásokat a járvány miatti zárlat megakadályozta a kiutazásban.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az egyik legnagyobb hazai krizantémtermesztő kertészet a ceglédi határban, egy tanyán lévő farm, a Hegyesi családé. A családfő, Hegyesi Ferenc az Agrárszektornak elmondta, hogy a megfelelő szaporítóanyag hiányában náluk 3 nagy fóliasátor az idén beültetlenül maradt és ez már eleve hiányzott a megszokott kínálatukból. Július végén van az ültetés után a második munkacsúcs a krizantémtermesztőknél. Akkor kell eltávolítani a felesleges bimbókat a szárakról azért, hogy a megmaradó virágok a lehető legnagyobbra nőhessenek. Az idén a ceglédi határban a korábbinál többen, huszonegynéhányan jelentkeztek a kampány feladatra. Ők általában most találkoztak először ennek a munkának a nehézségeivel. Volt olyan alkalmi munkás, aki 2-3 óra múltán távozott, mert nem bírta a fóliasátrak meleg levegőjét és igen magas páratartalmát.

Ez a virágfajta különösen érzékeny a növénybetegségekre. A szoros növényvédelmi felügyelet kényszerének is szerepe volt abban, hogy Hegyesi Ferenc néhány évvel ezelőtt családi házat épített a tanyára a fóliák mellé, mert így a szükséges permetezéseket a növénybetegségek megjelenés után órákon belül el tudja végezni. A nagyvirágú fajták visszaszorulásában annak is van szerepe, hogy nincs olyan változatuk, amely ellenáll az igen gyakran felbukkanó vírusos megbetegedéseknek. A külföldi nemesítők azt állítják, hogy bimbók eltávolításakor keletkező seben keresztül hatol be a növénybe a kórokozó. A ceglédi virágkertész elvégzett egy kísérletet, olyan virágokon, amelyekről nem távolítottak el egyetlen bimbót sem. Ezeket tűvel megszurkálta, vagyis nyílt sebeket ejtett rajtuk. Ezekben a növényeknél mégsem jelentkezett a vírus károsító hatása. (Egyébként a titokzatos, egyelőre elfogadható magyarázat nélküli jelenség miatt a nagyvirágú fajtákat nemrégiben 2 évre kitiltották az amerikai piacról.)

Az értékesítési időszakban plusz kínálat keletkezett a hazai piacokon. Mivel a cseh és a szlovák hatóságok megtiltották idén a halottak napja környéki tömeges temetőlátogatásokat, az ottani virágkertészek Nyugat-Magyarországon és a fővárosi nagybani virágpiacon próbálták meg eladni a terményeiket. A krizantémot nagyobb tételekben az október utolsó napjaiban szálanként 130 forintért is lehetett vásárolni. Összehasonlításképpen: egy évvel korábban 220 forint alatt nem volt ez az ár.

A különleges virágú - például zöld szirmú vagy éppen csokros virágzatú - fajták egyre kedveltebbek névnapi, születésnapi csokrokban, avagy éppen vázákban, Még egy fóliában most is bimbóznak, virágoznak a krizantémok a Hegyesi kertészetben. Ezeket majd a közelgő Erzsébet és Katalin nap környékén küldik a virágpiacokra illetve virágboltokba.

A korábbi években a hazai virágkertészek rendes novemberi programja volt a hollandiai virágkiállítások, kertészeti nyílt napok sorra látogatása. Most nincsenek ilyen rendezvények, így az ősz végi időszak a fóliasátrak következő évre történő előkészítésével telik. Ugyanakkor már elkezdődött azoknak a növényeknek a gyökereztetése, amelyek 11 hónap múlva bontanak majd szirmokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?